Tanko pravi, da Türk ni odgovoril na nobeno njihovo vprašanje ali poziv glede odlikovanja nekdanjega republiškega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla.

Poslanci SDS in SLS so zaradi odlikovanja Ertla zoper Türka vložili ustavno obtožbo. O njej bo DZ odločal na redni seji, ki se bo začela 1. marca.

SDS je Türka v odzivu na njegovo izjavo ob predlogu ustavne obtožbe 29. januarja vprašala, katere argumentacije iz predloga ustavne obtožbe so neutemeljene, neresnične in žaljive. Nato so ga 4. februarja dodatno povprašali o argumentih za njegovo izjavo, da je odlikovanje podelil na predlog združenja Sever, 15. februarja pa so ga pozvali, naj poleg odgovorov predstavi še predloga pristojne komisije in upravnega odbora združenja Sever.

"Ker kot zapriseženi javni funkcionar ne odgovarjate na javna vprašanja SDS, največje opozicijske stranke v državi, ter tako ignorirate temeljna demokratična načela, na katera je opozoril že vaš predhodnik, vas obveščam, da se vašemu povabilu ne bomo odzvali," je zapisal Tanko.

V uradu predsednika republike pa so ponovno pojasnili, "da je sedaj v teku formalni postopek v zvezi s predlogom ustavne obtožbe, na katerega bo predsednik republike dal svoj odgovor v času in na način, ki je primeren za ta postopek".

Vodja poslancev SDS ob tem navaja izjavo nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, objavljeno januarja 2007 v tedniku Mladina, da je, "če ni polaganja računov opoziciji in javnosti, z demokracijo nekaj hudo narobe", in da so "volitve samo eden od stebrov demokratične parlamentarne oblasti, drugi zelo pomemben steber pa je nadzor".

DZ je 17. decembra z mesta viceguvernerja Banke Slovenije razrešil Timoteja Jagriča. Potem ko ga je DZ za to mesto potrdil na novembrski seji, je namreč Jagrič sklenil, da mesta ne bo sprejel, saj da so bila njegova pričakovanja o tem delovnem mestu popolnoma drugačna od pričakovanj guvernerja Marka Kranjca.

Na poziv za zbiranje predlogov za kandidata za člana sveta Banke Slovenije je urad predsednika republike Danila Türka prejel tri kandidature, in sicer kandidaturo Mejre Festić, Tomaža Toplaka in Stanislave Zadravec Caprirolo. Predsednik Türk bo kandidature preučil ter o predloženih kandidaturah skladno z ustaljeno prakso opravil posvetovanje z vodji poslanskih skupin.