Blechacz je zmagal na zadnjem mednarodnem Chopinovem tekmovanju leta 2005. V prihodnjih dneh bodo med drugim Chopinove skladbe poustvarili hrvaški pianist Ivo Pogorelić, Američan Garrick Ohlsson, Rus Nikolaj Demidenko in Daniel Barenbaim.

V eni od koncertnih dvoran v središču Varšave se je zvečer poleg tega začel Chopinov maraton. Poklicni glasbeniki, študenti in laični glasbeniki imajo v načrtu 171 ur neprekinjenega igranja polonez, mazurk, sonat, etud in drugih Chopinovih skladb.

Na vrhuncu slovesnosti bodo 1. marca v Varšavi odprli moderen Chopinov muzej. V Chopinovem rojstnem kraju Zelazowa Wola pri Varšavi bo prav tako slavnosten koncert. V Nacionalni operi bosta koncertirala dva zmagovalca Chopinovega tekmovanja, Dang Thai Sonn (1980) in Yundi (2000).

Natančni rojstni datum Chopina sicer ni znan: v knjigi novorojencev in krščenih je bil zapisan pod datum 22. februar 1810, sam Chopin je navajal 1. marec kot dan, na katerega se je rodil. Večina virov zdaj navaja prav ta datum, poroča nemška tiskovna agencija dpa.