Portugalski premier Jose Socrates je obljubil vso potrebno pomoč Madeiri, vlada v Lizboni pa se je prav tako odločila zaprositi za sredstva iz solidarnostnega sklada EU in sredstva Evropske investicijske banke. Prizadeto območje naj bi si sicer v sredo ogledal portugalski predsednik Anibal Cavaco Silva.

Po zadnjih podatkih je neurje terjalo 42 smrtnih žrtev, med katerimi jih 18 še niso uspeli identificirati, okoli 120 ljudi je ranjenih. Reševalci med kupi blata in naplavin tudi s pomočjo psov iščejo morebitne žrtve. Pričakovati je, da bo žrtev neurja, ki se je v nedeljo nekoliko uneslo, še več.

Na otok se počasi le vrača življenje. Na jug Madeire je danes prispela prva pomoč v zdravilih in druga pomoč, gospodinjstva postopoma znova dobivajo elektriko in vodo. Postopoma se vzpostavljajo tudi telefonske zveze, vendar razmere še vedno niso stabilne, saj obstaja nevarnost novih zemeljskih plazov.

V kraju Ribeira Brava, kakih 20 kilometrov od glavnega mesta Funchal, je tako med 30 in 40 prebivalcev moralo zapustiti domove. Več družin so evakuirali tudi iz bližnjega kraja Ponta do Sol.

Predsednik regionalne vlade Alberto Joao Jardim je 250.000 prebivalcev Madeire pozval, naj zaenkrat raje ostanejo doma, medtem ko naj bi vsaj do torka šole ostale zaprte.

Neurje je najhuje prizadelo jug otoka v Atlantiku, ki je okoli 900 kilometrov oddaljen od Portugalske. Deževje, ki je sprožilo številne hudournike, sta spremljala močan veter in visoka plima, ki je poplavila obalne predele.

Uničenih je bilo več hiš in mostov. Ob tem so se že pojavile številne kritike zlasti okoljevarstvenikov na račun slabega urbanističnega načrtovanja na otoku. Vse očitke je župan glavnega mesta Funchal Miguel Albuquerque že zavrnil kot "smešne" in zatrdil, da je katastrofo povzročil "izjemen vremenski pojav".