V ozadju so denarne težave, zaradi katerih se bo ameriška ekipa po mnenju številnih opazovalcev v svetu formule 1 težko obdržala v elitni konkurenci. Bolida še nimajo, doslej so predstavili le enega dirkača, malo znanega Argentinca Joseja Mario Lopeza.

FIA je potrdila, da je v pogovorih z ekipo glede sodelovanja v prvenstvu, podrobnosti pa niso razkrili. A vodja ekipe Ken Anderson je jasno namignil, za kaj gre pri pogovorih: "S Fio se pogovarjamo o tem, koliko dirk lahko izpustimo." Kot kaže, USF1 ne namerava izpustiti le uvodne dirke v Bahrajnu 14. marca, temveč tudi nadaljevanje v Maleziji in na Kitajskem ter se prvič udeležiti šele uvodne evropske preizkušnje v Barceloni.

FIA je nedavno sicer sporočila, da neudeležba na dirkah pomeni kršitev pravil, tako da bodo Američani pri tej varčevalni zamisli odvisni od dobre volje predsednika krovne avtomobilistične organizacije Jeana Todta. Američani pa imajo tudi resnega tekmeca. Srbski poslovnež Zoran Stefanović trdi, da je njegova ekipa Stefan GP povsem nared za nastope. Licence za SP formule 2010 1 sicer nima, toda Stefanović načrtuje prva testiranja že konec meseca, na prizorišče dirke v Bahrajnu pa namerava prepeljati celo zabojnike z opremo - v upanju, da bo kot rezerva lahko vskočil že na uvodu sezone.