Vrednost odkupa v skupini poljedelstvo je bila lani za okrog 24 odstotkov nižja kot v letu 2008. Pri tem je bila vrednost odkupa v podskupinah žita in industrijske rastline nižja zaradi nižjih odkupnih cen, pri zelenjadnicah pa tudi zato, ker so bile odkupljene manjše količine pridelkov. Tudi vrednost odkupljenih krmnih rastlin je bila nižja.

Vrednost odkupa v živinoreji, sicer najpomembnejši skupini, je lani znašala 339,3 milijona evrov in je bila za 15 odstotkov nižja kot leta 2008. Vrednostno se je najbolj znižal odkup mleka, za 21 odstotkov, medtem ko je bila vrednost odkupa živine nižja za 14 odstotkov, perutnine in jajc pa za štiri odstotke.

Odkup kmetijskih pridelkov v skupini sadjarstvo in vinogradništvo je bil v letu 2009 vrednostno za devet odstotkov nižji kot leta 2008. Vrednostno precej nižji kot prejšnje leto je bil odkup sadja; vrednostno nižji je bil tudi odkup grozdja za predelavo, medtem ko je bil odkup alkoholnih pijač vrednostno približno enak kot leto prej, ugotavljajo statistiki.