»Seveda so razmišljanja tudi o tem. To je stvar pogovorov, ki jih določeni krogi imajo. Gotovo bo do tega prišlo prej ali slej,« je bil neposreden Kavčič, ki je pribil: »Kvantiteta da kvaliteto.« Ob tem se postavlja vprašanje, ali gre le za nezadovoljstvo Nika Kavčiča nad delovanjem koalicije ali pa je morda razkril obstoj scenarija, ki ima večjo težo in lahko pripelje do sprememb na levici in celo do zamenjav na vrhu vlade. Poznavalci političnih in strankarskih razmer (in tudi ljudje v bližini Nika Kavčiča) so si edini: Niko Kavčič kakšnega posebnega vpliva nima (več).

Ob tem tisti, ki so do Kavčiča bolj kritični, opozarjajo, da je bil Niko Kavčič do zdaj praviloma v ozadju in je svoja mnenja sporočal s pomočjo drugih vidnejših političnih predstavnikov, zato je njegovo tokratno pojavljanje mogoče razumeti tudi kot znamenje, da teh vidnih predstavnikov v njegovi bližini ni več. In dodajajo, da se s tem, da nima moči, ne more sprijazniti. Manj kritični ocenjevalci pa izpostavljajo, da si starosta slovenske levice pač želi, da bi se stvari na levici uredile, posebnega vpliva na to pa nima več.

Da je nastop mogoče razumeti kot izraz nezadovoljstva nad sedanjimi razmerami in iskrene želje po izboljšanju, ne obstaja pa dovolj »koncentriranih stališč za kakšne premike«, meni tudi predsednik držav nega sveta Blaž Kavčič, ki je nečak Nika Kavčiča in ga poznavalci uvrščajo v njegov najožji krog somišljenikov. Ob tem dodaja, da ima skupina, ki ji strankarski veljaki, ministri... niso všeč, vso pravico, da to tudi pove. Odločajo pa demokratični sistemi v strankah in poslanci v parlamentu.

Zares pripravlja predlog za izboljšanje dela vlade

V strankah so se na ocene Nika Kavčiča že odzvali. »Trenutno vso pozornost potrebuje izhodna strategija, ne pa iskanje novega predsednika vlade,« je dejal podpredsednik največje koalicijske stranke SD Miran Potrč. In dodal, da »imamo vlado, imamo predsednika in prepričan sem, da mora javnost od njega zahtevati, da te naloge čim dosledneje uresniči, ne pa iskati druge rešitve«.
Podobno meni tudi podpredsednik SD in minister za promet Patrick Vlačič, ki je prepričan, da »kakršne koli izjave o zamenjavi predsednika vlade in podobne ne bodo omajale vlade«.

V Zares so Kavčičeve izjave ocenili kot »navadne špekulacije«, ki jih ne nameravajo komentirati. So nam pa včeraj zaupali, da pripravljajo vsebin ki predlog za izboljšanje dela vlade, ki ga bodo predstavili do konca marca. »A ta predlog nima z zamenjavo Boruta Pahorja kot predsednika vlade nič opraviti,« je zatrdil sekretar stranke Bogdan Biščak.

Največ kritičnih ocen je Niko Kavčič, ki je sicer še član LDS, namenil predsednici te stranke Katarini Kresal, ki da naj se takoj umakne iz politike. Zadnja afera z bulmastifi je namreč po njegovem prepričanju do končno razgalila vse navezave politike in kapitala, nabranega v slovenski tranziciji. LDS se je pod vodstvom Katarine Kresal preveč podvrgla kapitalu, ostala pa je tudi brez razmišljajočega zaledja. »Vsega tega se je to vodstvo znebilo. Temu ni posvečalo pozornosti. Stremela je za nekimi drugimi cilji in tako je stranka postala opustošena,« je še dejal Kavčič.

»Neodvisnost boli. Mnoge. Tudi Kavčiča. Njihov problem. Jaz grem naprej. Prihodnost je ženskega spola,« je bil prvi odziv Kresalove na spletnem družabnem omrežju Twitter. Pri čemer je, kot je mogoče slišati v LDS, namigovala na to, da ni privolila v poskuse vplivanja od Nika Kavčiča. Se je pa včeraj dopoldne že sestal kolegij predsednice LDS in spregovoril tudi o zadnjih očitkih na račun Kresalove.

A kot so nam zagotovili navzoči, kakšnih zahtev po odhodu Kresalove ni bilo; pričakujejo, da bo tudi na današnji seji sveta stranke dobila podporo. Tudi Blaž Kavčič, ki ga nekateri v stranki vidijo kot soavtorja napadov Nika Kavčiča na prvakinjo LDS, nam je včeraj dejal, da »moja teza ni, da bi morala Kresalova oditi,« nima pa niti nobene indikacije (Kavčič je tudi predsednik Kinološke zveze Slovenije), da bi bila vpletena v afero z bulmastifi.

Gaspari namigovanja zanika

Koga Niko Kavčič vidi na mestu Boruta Pahorja, ni razkril. Po nekaterih domnevah naj bi bil Kavčičev človek v vladi, ki bi lahko zasedel premierski položaj, Mitja Gaspari, a so se odnosi med Gasparijem in Kavčičem – tako naši viri – pred časom ohladili. Iz Gasparijevega kabineta so že sporo čili, da »minister zanika tovrstna namigovanja in meni, da so ob nalogah in ciljih, ki jih ima ta vlada, takšna razmišljanja brezpredmetna«.