Kot je povedala direktorica Veterinarske uprave RS (Vurs), se je delovna skupina sestala v petek. V skupini so poleg veterinarskega inšpektorja Uroša Andrenška, ki vodi ta primer, še kriminalisti, tožilci, in predstavniki nacionalnega veterinarskega inštituta. Omenjene inštitucije bodo poskušale najti trdne dokaze o morebitni zlorabi psov, zato je sodelovanje nujno, je poudarila. Preiskave naj bi sicer vodilo tožilstvo.

Gre za občutljivo temo, saj gre za prvo resno preiskovanje domnevne spolne zlorabe živali, zato je nujno zbrati vsa dejstva, je pojasnila Čadonič Špeličeva. Spomnila je, da spolna zloraba živali v Sloveniji ni nekaj nemogočega, saj so dobili že nekaj prijav, a predvsem pri rejnih živalih. Sumov niso mogli preveriti, ker so lastniki te živali - šlo je za ovce in svinjo - ubili, je dejala.

Baričevičeva sestra zanika zlorabe

Pred dnevi pa se je prvič oglasila tudi Dea Baričevič, sestra pokojnega Saše Baričeviča, ki je v pogovoru za tednik Mladina dejala, da zavrača podtikanja, da je njen brat spolno zlorabljal pse. Ob tem je ocenila, da se napad ni zgodil v hiši, ampak na dvorišču. "Sašo je varoval svojo intimo. Ni bil ekstrovertiran človek. Iz stanovanja nikoli ne bi šel gol. Če je bil gol", je šlo za umor, je dejala. Podrobnosti ni pojasnila.

Dejala je, da Baričevič nikakor ne bi bil sposoben storiti kaj žalega svojim psom, pri tem pa bo vztrajala, tudi če patologi zaključijo drugače. Ob tem je ocenila, da je "možno, da bi pse kdo omamil, da so ponoreli", vendar tudi tu ni pojasnila podrobnosti.

Bulmastifi poškodovali Megliča

Bulmastifi so 2. februarja napadli in ubili lastnika Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega Stanislava Megliča. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in nameščeni v zavetišče, v kasnejših letih so v zvezi z njihovo usodo odločale tri izvedenske komisije.

Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku, pri čemer naj bi pri postopkih odločanja vračanja psov prihajalo do napak, zato sta opozicijski SLS in SDS vložili interpelacijo zoper kmetijskega ministra Milana Pogačnika.

Po napadu na lastnika so bili vsi trije psi usmrčeni, dan po tem pa so se v javnosti začela ugibanja o spolnih zlorabah psov. To naj bi potrjevale najdbe v Baričevičevi garaži, med drugim različni erotični pripomočki, prve analize pa so pokazale, da so imeli psi poškodovane anuse.