Garažna afera, kot Janša označuje smrt ljubljanskega zdravnika Saša Baričeviča, se je zgodila v trenutku, ko se ni še polegel prah okrog odlikovanja nekdanjega republiškega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla s strani predsednika republike Danila Türka, piše predsednik SDS.

"Z začetkom mandata aktualne vlade je spet nastopilo obdobje, ko je nekaterim v Sloveniji dovoljeno vse. Pravila veljajo samo za ostale," ocenjuje prvak SDS. Po njegovem prepričanju dandanes ni važno, ali so merila enotna za vse, ali pa morebiti dvojna. Važno je, da v praksi veljajo tako, kot se odloči. In pri tem se vztraja do konca ne glede na razdiralne posledice.

Ob tem ocenjuje, da se je v dneh po smrti Baričeviča v slovenskih medijih izvajala cenzura. "Kje je danes 600 podpisnikov peticije proti cenzuri iz leta 2007? Če ne bi bilo nekaterih manjših medijskih hiš in spletnih portalov, garažne afere ne bi bilo," je prepričan Janša. Ta ocenjuje, da se je "moč dela izprijene tranzicijske elite ob tem poskusu cenzure pokazala v vsej svoji razsežnosti".

In ko cenzura ni uspela in je jeza ljudstva rasla, se je začelo spreobračanje, ugotavlja Janša. Kot navaja, je urednik brezplačnika Dobro Jutro "prave negativce v garažni aferi našel v sedanjem predsedniku SLS, ki je zahteval interpelacijo kmetijskega ministra in v njegovem predhodniku, ki je nekoč odredil odstrel viška medvedov", urednica priloge Delo Mag "pa si je ob naštevanju reakcij ljudi na garažno afero dovolila celo zapisati, da je z narodom v tej deželi nekaj hudo narobe".

"Spreobračanje je s tem stavkom doseglo zenit. Ni torej nekaj hudo narobe s klientelističnimi navezami, ki so grobo zlorabile pravno državo, kršile zakon in mučile živali, temveč je nekaj hudo narobe z narodom, ki se nad tem zgraža," piše Janša.

"Za začetek globinskega zdravljenja slovenske družbe bo moralo v tranzicijski levici priti do jasne ločitve duhov. Zločin da ali ne, zlorabe da ali ne. Ne samo na načelni ravni, ampak tudi v sprejemanju posledic. V interesu Slovenije in njenega normalnega razvoja je, da dobimo levico, očiščeno ostankov totalitarnih ideologij in navdušenja nad rdečimi maliki," je še prepričan Janša.