Dea Baričevič je prepričana, da njen brat ni spolno zlorabljal svojih psov, temu pa ne bo verjela niti v primeru, če bi takšen sum potrdili patologi Nacionalnega veterinarskega inštituta. Predstojnica inštituta dr. Jelka Zabavnik Piano napoveduje, da bodo rezultati histoloških preiskav znani do konca prihodnjega tedna, medtem pa so od policije dobili tudi slikovno gradivo, za katero so jo zaprosili.

»Takoj ko bomo delo končali, bomo rezultate posredovali naročnikoma – veterinarski upravi in Policijski upravi Ljubljana. Nimamo nobenega namena zavlačevati postopkov, ne bi pa želeli nepremišljeno ali zaradi pritiskov javnosti oziroma medijev objaviti nepopolnih izsledkov,« nam je sinoči pojasnila Jelka Zabavnik Piano. Na vprašanje, zakaj preiskava suma, da so bili bulmastifi Atlas, Atos in Joy zlorabljeni, traja tako dolgo, pa je odvrnila: »Še vedno analiziramo histološke preiskave in literaturo. Opravljamo primerjave tudi z drugimi psi, pri katerih ni bilo suma zlorabe, saj v Sloveniji takega primera še ni bilo, ni pa znan niti iz literature.« Na policiji pa dodajajo, da preiskava napada psov na lastnika v Oražnovi ulici 11 v Ljubljani še vedno poteka. »Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana o dogodku še naprej zbirajo obvestila, na ogledu kraja dogodka pa niso našli indicev, ki bi kazali na to, da bi oseba umrla nasilne smrti s strani tretjih oseb. Tudi drugi zbrani podatki to izključujejo,« pravi Maja Adlešič.

Presenečenje pa je, da je Dea Baričevič na to, da bi bil njen brat lahko umorjen, posumila skoraj tri tedne po dogodku, potem ko so ga upepelili in pokopali rekordno hitro (umrl je v torek okoli 16.30, pogreb je bil že v petek). Neznanka je še vedno tudi to, zakaj policija na prizorišče tragedije ni poklicala preiskovalnega sodnika in državnega tožilca, potem ko se je javno pohvalila, da je veterinarje že na kraju dogodka opozorila na sum spolne zlorabe psov. Na vrhovnem državnem tožilstvu so v zvezi s tem dejali, da dežurne državne tožilke ni nihče obvestil o kakršnih koli znakih mučenja živali ali drugih podatkih, ki bi kazali na sum storitve kaznivega dejanja, zato je na Oražnovi 11 ni bilo.