Kaj naj si torej mislimo o najmočnejšem slovenskem odvetniku Miru Senici? Je odvetnik in je bogat. Je uspešen, je pomemben, ima mlado, lepo in vplivno žensko na zelo pomembnem političnem položaju. Ali vici o odvetnikih pri njem držijo? Če povemo še, da je ta človek v zadnjih tednih čustveno razrvan in da se počuti šibkega, nemočnega, bo to v kolektivnem Slovencu vzbudilo zadovoljstvo. Kaj je lepše od tega, da je na trda tla padel nekdo, ki je želel biti močan in je visoko letal. Kot recimo Boško Šrot. Pa Igor Bavčar. Prav jim je!

Spoznal je Majo Baričevič

Miro Senica je v teh dneh videti utrujen in pravi, da ga zadeva Baričevič vznemirja in nervira. Zaradi brutalnosti in neumnosti, v kateri živimo. "Mediji se obnašajo, kot da je Slovenija velika država, v resnici pa smo majhna država, zato je možnost poznanstev toliko večja." Senica trdi, da je za Baričeviča, ki je želel dobiti bulmastife nazaj, opravljal samo kvalitetno odvetniško storitev, nič preko tega in da se ni šel vplivanja. V Sloveniji sicer lahko zelo hitro narišemo vplivno omrežje, v katerem bomo z vso verodostojnostjo vzpostavili tudi najbolj vratolomne povezave med posamezniki. Recimo, kako je Janez Janša povezan z Mirom Senico. Življenjska partnerica Mira Senice Katarina Kresal je notranja ministrica; na ministrstvu je za svojega najtesnejšega sodelavca izbrala Gorana Klemenčiča, ki je poročen z Nino Zidar Klemenčič, ta pa je odvetnica Janeza Janše.

Toda povezava Senice in pokojnega Saše Baričeviča je globlja in resnična. Senica je Baričeviča (takrat je to bila še Maja Baričevič) spoznal pri svojih 20 letih, kot študent, ko je začel hoditi s svojo bodočo ženo Barbaro Menart, hčerko pesnika Janeza Menarta, katerih družinski prijatelji so bili Baričevičevi. Čeprav se je Senica kasneje ločil, sta z Baričevičem ostala prijatelja. "Ja, lahko bi rekel, da smo bili prijatelji," priznava Senica, kot priznava tudi, da je vsa družina (z Barbaro Menart imata hčerko Marušo) v Baričevičevo kliniko Barsos hodila po zdravstvene storitve. Ko pa je Baričevič potreboval pravno pomoč, jo je poiskal pri Senici. Ko smo Senico vprašali, ali je Baričeviču postopke za vračilo psov vodil pro bono, je odgovoril, da tega zaradi zavezanosti k molčečnosti ne sme povedati. Nekoliko pa je bil presenečen, ko smo mu povedali, da je po naših podatkih te storitve plačevala klinika Barsos, ne Baričevič osebno. Odvrnil je, da tega ne ve, sicer pa je bil tudi Barsos res stranka njegove odvetniške pisarne.

Ko je jeseni 2008 sprememba zakonodaje omogočila ustanovitev odvetniških d.o.o.-jev, je Senica svojo odvetniško pisarno prenesel na podjetje Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki, d.o.o. Podjetje je začelo posle opravljati šele lanskega avgusta, v petih mesecih lanskega leta pa je ob skoraj dveh milijonih prihodkov iz poslovanja pridelalo okoli 400.000 evrov dobička. Naš glavni strošek so plače, pravi Senica, ki zdaj zaposluje okoli 60 ljudi, od tega večino pravnikov. "Pri nas imajo odvetniki zelo visoke plače in od tega se pošteno odmerjajo prispevki in davki. Moja odločitev je, da je najnižja neto plača v naši pisarni tisoč evrov," pravi Senica, ki je med nekaj svojih odvetnikov razdelil po 4,5-odstotni delež podjetja, očitno kot motivacijo. Sam je z 51 odstotki zadržal večinski delež. Senica in odvetniki so doma v stari ljubljanski vili na obrobju centra, v kateri je takoj po drugi svetovni vojni živel Edvard Kardelj. Že na prvi pogled je videti, da sedanjemu lastniku ni bilo škoda denarja za obnovo hiše, saj so na tleh in stenah vgrajeni dragi materiali, pohištvo je stilsko in na vsakem koraku srečate kakšno umetniško delo. Tudi na parkirišču za hišo lahko vidite največje in najnovejše limuzine nemške izdelave. Senica ima sicer v žepu ključe angleškega aston martina DB9, ki ga ne namerava prodati, kot je porscheja milenium, ker je DB9 zadnji model, ki so mu motor izdelali povsem ročno.

Odnos s Katarino Kresal

Senica sicer pravi, da se zadnje čase raje vozi s šoferjem, da ne bi ob kakšni večerji spil kozarčka preveč in napihal ter komu povzročil težav. Pri tem je jasno, da misli na Kresalovo. Zveza s Kresalovo očitno močno vpliva ne samo na njegovo osebno, ampak tudi poslovno življenje. Odvetnik svojo intimno spremljevalko naslavlja s priimkom - gospa Kresalova. Nekoliko nenavadno, ali ne? "Nikakor. Tako pač jaz govorim. Se vam zdi nenavadno? Bom bolj pozoren na to," se takoj strinja. Vtis, ki ga sogovornik dobi v pogovoru z Mirom Senico, je drugačen od pričakovanj. Mož ne deluje naduto in je pripravljen odgovarjati na vsa vprašanja. Ob opisovanju, po njegovih besedah, pravega in lepega odnosa s Kresalovo postanejo njegove oči nekoliko rosne, ko reče, da bodo z vsemi temi aferami morda "razdrli en lep odnos". Ali torej te afere obremenjujejo njun odnos? Tukaj se spet zbere in zatrdi, da je med njima vse v najlepšem redu.

"Veste, z moje ali Katarinine strani ni bil nikoli obrnjen en sam telefon. Mi smo v osnovi zelo pošteni ljudje," se spet vrne k aferi Baričevič. Res ga žuli, da se je znašel v tej zgodbi. Če bi vedel za zlorabo psov, bi o tem dobro razmislil in zastopanja Baričeviča verjetno ne bi sprejel, pravi danes. Je pa prepričan, da se mu godi velika krivica. Odvetnik je že od leta 1986 in pri 51 letih se gredo na njegovem hrbtu "pogromaštvo kot leta 1945, '46, '47. Treba je ločiti med odvetnikom in dejanji njegove stranke. Ali bodo krivili odvetnika, ki je obtoženega umora rešil na sodišču, potem pa je ta človek spet moril? Jaz sem odvetnik in svoje delo smo opravili dobro. Ponosen sem, da smo tiste pse dobili nazaj. Res smo predlagali izločitev Čadonič-Špeličeve in res smo kazensko ovadili inšpektorja. Ampak to so bili vse procesni manevri in vse je v okviru odvetniške etike. Grožnja s kazensko ovadbo je izrecno dopuščena metoda dela." Poleg tega, dodaja, je bila "med vsako odločbo o usmrtitvi psov in izdajo naše začasne odredbe, ki je to preprečila, nekajdnevna luknja in takrat bi inšpektor pse lahko usmrtil, saj pritožba ni zadržala izvršitve odločbe. Pa si očitno tega ni upal narediti," je nedvoumen Senica, ki pravi, da bi sam, če bi bil inšpektor, "pritisnil tisto injekcijo".

Kaj je z Liechtensteinom?

Za Baričevičevo smrt je izvedel tisti torek, ko pri Dvornem baru pil kavo s svojo svetovalko za odnose z javnostmi. Naša rekonstrukcija obveščanja je takšna: direktor policije Goršek je poklical ministrico Kresalovo, ta pa je potem obvestila Senico. Kaj pravi on? "Impulzivno sem prijel telefon in poklical njegovo sestro Dejo. In potem vidim, da je bila tam pri njej TV-kamera, ki je to vse posnela." Dva dni zatem sta s Kresalovo odšla na smučanje v tujino in zato ga ni bilo na pogrebu prijatelja, ki ga je poznal 30 let. Torej vprašanje, ali mu ni žal, da ni šel na pogreb. "Na pogrebe in prvi november ne dam nič, ker to nima zveze s pieteto. Če pa bi bil tukaj, bi šel," odgovori, vendar pri tem ostane vtis, da se je pogrebu le želel izogniti. Sam sicer pravi, da je prepričan ateist, po svetovnem nazoru pa liberalec, ki meni, da lahko vsak počne vse, dokler ne poseže v pravice drugega. Razočaran je nad varuhinjo človekovih pravic, ki je odpovedala ob množičnem kršenju pravic mrtvega človeka. Zgodba s spolno zlorabo psov po njegovem mnenju ni v javnem interesu, postopki odločanja o psih pač.

Pa poglejmo, kaj še je v javnem interesu. Denimo Fundacija Parus (sinica), ki jo je leta 2005 ustanovil odvetnik Miro Senica. Ko je beseda nanesla na to, ni niti poskušal skriti, da je izjemno ponosen. Z najmanj 100.000 evri letno njegova fundacija štipendira izbrane diplomante ljubljanske pravne fakultete pri podiplomskem študiju na najelitnejših pravnih fakultetah v ZDA in Angliji. In kaj od njih zahteva po zaključenem študiju? Morajo štipendijo odslužiti v njegovi pisarni? "Ne. Edini pogoj je, da se po študiju za tri leta naselijo in delajo v Sloveniji, saj jih ne šolamo za Ameriko," pravi Senica, očitno odločen, da bo nekaj od svojega bogastva vrnil okolju, v katerem živi. Čeprav to je posebej poudaril je bil pred nekaj leti zaradi nivoja razprave in aferaštva že tik pred tem, da se iz Slovenije izseli. "Samo poglejte, kaj se piše po forumih. Naredili so celo lestvico najbolj znanih homoseksualcev in jaz sem bil na njej." Pa ste homoseksualec, sledi vprašanje. "Ne, nisem, niti nimam nobene takšne izkušnje."

Takšna velika odvetniška pisarna se ukvarja z mnogimi zadevami. Zdaj so do nas prišle informacije, da je odvetniška pisarna Senica slovenski eliti že pred sedmimi leti začela pomagati z ustanavljanjem podjetij v davčni oazi Liechtenstein. Kaj lahko odvetnik Senica pove o tem? Nekoliko je v zadregi. Razmisli in potem pove: "Naša pisarna tega nikoli ni ponujala kot storitev. Morda pa smo kdaj dali kakšen kontakt." Očitno je, da ga to vprašanje skrbi, saj zamišljeno vpraša, ali se bo zdaj še o tem pisalo. Bomo videli, kaj bomo lahko napisali, ko bo zbranih več podatkov.

Počutim se nemočnega

Pa spet nazaj k Baričeviču. Senica se strinja, da je moral Baričeviču nekdo iti na roke pri vročanju odločbe o vrnitvi psov. Kdo je to in ali je to Sonja Bukovec "prijateljica" s kmetijskega ministrstva, ne pove. "In zdaj Janez Janša mojo pisarno razglaša za center moči. In to nekdo, ki nikoli ni zares delal," pravi Senica. Trdi, da je velikokrat nastavil hrbet. Recimo pri SIB banki. Trdi, da je pri skrbnem pravnem pregledu opozoril na neustrezno uvrščanje terjatev v SIB banki. Za koga je nastavljal hrbet, ali za nekdanjo županjo Potočnikovo, ali za Igorja Jurija Pogačarja, ne izvemo.

Omenil je Janšo, vendar se politično ne želi izrekati. Pravi pa, da je njegovo hujskaštvo škodljivo. "Tudi jaz se v tej medijski kampanji počutim nebogljenega. Okoli mene se je spletlo že toliko laži, da tega ne morem več prenašati," sklene pogovor lastnik največje odvetniške pisarne v državi.

Za konec še odgovor na vprašanje, ali imamo dve pravni državi. Eno za vplivne in eno za tiste manj srečne? Miro Senica je prepričan, da je pravna država samo ena, in to pove zelo resno. Kot kaže, se tudi odvetniki kdaj pošalijo.