Vsekakor krajo avtomobilskih tablic takoj prijavite policiji. Namreč, če kraje ne boste prijavili in bo dotični pobalin namestil vašo tablico na svoj avto in na bencinskem servisu napolnil tank, bo račun prišel na vaš naslov. Kamere bedijo noč in dan. Ali celo več računov: zgodilo se je že, da je z enimi tablicami napolnila tanke cela klapa "neznanih storilcev", kar je lastnika stalo več, kot je znašala njegova mesečna plača.

In to je šele začetek. Če se na policijsko postajo, kamor ste se napotili podati kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, odpeljete brez tablic in vas na poti tja policija prehiti in ustavi, vas lahko čaka naslednje finančno presenečenje. Po zakonu o varnosti cestnega prometa vam lahko izrečejo globo v višini 500 evrov. Resda jo lahko odnesete samo z ustnim opozorilom, vendar ste pri tem odvisni od "dobre volje" policista. Ta pa je, še posebno pri policiji, kot vemo, hudo nepredvidljiva stvar.

Če pridete srečno do policijske postaje, vam bodo po prijavi povedali, da morate počakati deset dni, če se tablica slučajno najde  - nemalokrat jo nepridipravi, potem ko so natočili poln rezervoar goriva in pobegnili s črpalke brez plačila ali pa opravili kakšno tretjo lumparijo in barabijo, preprosto odvržejo. Če po desetih dneh ni glasu, vas čaka čakanje v vrsti na upravni enoti.

Tam vam bodo povedali, da morate registrske tablice zamenjati za nove, če je najmanj ena registrska tablica pogrešana oziroma uničena ali postanejo zaradi obrabljenosti neuporabne. Namesto pogrešane, uničene ali obrabljene ene registrske tablice se lahko izda nova enaka registrska tablica. Za to boste potrebovali izjavo lastnika vozila z opisom okoliščin, v katerih so bile tablice izgubljene oziroma ukradene, registrsko tablico, ki vam je ostala, prometno dovoljenje, osebni dokument za fizično osebo oziroma dokazilo o registraciji pravne osebe, obvestilo o razvrstitvi in žig za pravne osebe.

Seveda pa tudi ta del operacije ni zastonj, sploh če so vam ukradli obe tablici. V tem primeru, potem ko na upravni enoti podpišete izjavo o tatvini tablic, plačate ceno za novo prometno dovoljene in nove tablice, kar vas bo stalo dobrih 40 evrov.

V najslabšem primeru lahko torej plačate 500 evrov policiji, celi pobalinski klapi polne tanke bencina in za povrhu še 40 evrov na upravni enoti. Kar pa za marsikoga v tej državi pomeni že resen mesečni dohodek.