Začelo se je, ko je morala predsednica društva Dženi Rostohar med študijem socialne pedagogike opraviti delovno prakso. Med delom v tedanjem krškem begunskem centru je spoznala, da otroci iz Bosne in Hercegovine ter Kosova za zdrav osebnostni razvoj potrebujejo kaj več kot zgolj posteljo in hrano v centru. Tako se ji je porodila ideja o eno- ali večdnevnih taborih za begunske otroke, ki jim je nadela ime Uživanje narave in družbe. K delu je pritegnila tudi Gomizlja in druge somišljenike. Ko so spoznali, da ideje, volja in delavnost za pokrivanje stroškov ne zadoščajo, so ustanovili društvo. To danes šteje okoli 30 stalnih članov, med poletnimi tematskimi delavnicami pa se jim vsakokrat pridruži še okoli šestdeset mladih iz domovine in tujine.

Poleg dela z begunskimi otroki so bili v začetnih letih tudi opora mladim glasbenim skupinam pri vstopanju na lokalno sceno, po letu 2001 pa se vse bolj usmerjajo v dejavnost, ki jo imenujejo mladi in mediji. "Bilo nas je nekaj entuziastov, ki smo v svet radi gledali prek objektiva videokamere. Ker smo se ob pomanjkanju kakovostnejše opreme in denarja zanjo nekako morali znajti, smo mikrofon denimo privezali kar na ribiško palico, kar smo v šali imeli za velik luksuz. Tako se je rodila filmska oziroma video sekcija Luksuz produkcija in pod tem imenom smo danes že širše prepoznavni. Ne le pri nas, tudi v Evropi in ostalem svetu," ponosno pove Gomizelj in začne naštevati nagrade ter priznanja ki so jih doslej prejeli.

Res jih je veliko. Najbolj sveža, komaj dva tedna stara je srebrna Prešernova plaketa občine Krško, med pomembnejše štejejo tudi dve nagradi za dokumentarne filme o Romih na skopskem festivalu Zlato kolo, Dženi Rostohar je za film Ženski pogovori predlani v Mostarju prejela nagrado najboljši film, pred dvema letoma so bili v belgijskem Gentu v konkurenci 1400 izdelkov prepoznani kot eni najboljših ustvarjalcev enominutnih filmov na svetu in še bi lahko naštevali.

Kot drugo močno vejo svoje dejavnosti v DZMP radi štejejo delo z mladimi Romi. Tudi njih radi seznanjajo s skrivnostmi kamere. Dženi Rostohar na osnovni šoli Leskovec pri Krškem vodi video krožek in ko je neka učenka iz bližnjega romskega naselja na šoli pred tremi leti prikazala svoj film na temo življenja romskih otrok, so nekatere učiteljice jokale od ganjenosti.

Tej deklici je ime Martina Hudorovič in prihodnji mesec se bo skupaj z Dženi odzvala povabilu v Bruselj. "Evropska komisija nas je izbrala med 10 najboljših primerov dobre prakse vključevanja mladih z manj priložnosti v javno življenje. Martino vabijo k sodelovanju pri oddajah za narodnostne manjšine tudi pri naši nacionalni televiziji," še pove Gomizelj.

Kaj pa težave? "Delam 10 do 16 ur na dan in od tega mi 70 odstotkov časa vzame ubadanje s papirji. Drugače ne gre, če hočemo zadostiti vsem zakonom in predpisom s področja delovanja društev, davkariji in drugim. Približno polovico denarja za našo dejavnost pridobimo prek evropskih razpisov in tudi njim je za treba za vsako zadevo pošiljati zelo natančna poročila. In vsa podrobno proučijo. Če se kje nehote le za malenkost zmotimo, nas na napako takoj opozorijo," na malce manj prijetno plat dejavnosti spomni Gomizelj in doda: "Če želi kdo o nas izvedeti še kakšno podrobnost, ga 23. februarja vabimo v ljubljanski Kinodvor, kjer bo ob ob 17.30 premiera dokumentarnega filma 100% Luksuz režiserja Borisa Petkoviča.