Ste pred odhodom v Italijo verjeli v podvig?

Ni bilo tako nemogoče. Vedeli smo, da bo v njihovi dvorani težje, smo pa na drugi strani verjeli, da jih lahko presenetimo. Nismo bili toliko samozavestni, da bi govorili, da bomo zagotovo zmagali, saj smo proti tako zvenečemu nasprotniku želeli prikazati dobro igro z veliko borbe, zraven pa je prišel še odličen rezultat.

Kaj je bil ključ vašega uspeha?

Bili smo zelo uspešni pri menjavi ritma v naši igri. Osnova je bila dober servis, a predvsem je bilo ključno, da smo z menjavo igralcev menjali tudi ritem. Na položaju korektorja in podajalca imamo enakovredne zamenjave, kar na tako težki tekmi pomeni zelo veliko. Njihova slabost je bila slaba forma sprejemalca, kjer nimajo prave menjave. Na tako visoki ravni ne moreš najti kakšnih velikih slabosti pri tako vrhunskih ekipah, definitivno pa je bila naša največja prednost izjemna motivacija.

Sedaj vas v ligi prvakov čaka Innsbruck, ki ne spada med najbolj zveneče nasprotnike.

Javnost sedaj pričakuje, da bo v primerjavi z Macerato precej lažje, a verjetno se tudi pri Innsbrucku veselijo, da bodo igrali proti nam. Imajo podobno ekipo kot lani, zato letos igrajo zelo konstantno. Mi smo jih premagali na prvi tekmi srednjeevropske lige, smo pa oboji zelo podobne kvalitete. Innsbruck igra moderno odbojko z malo napakami.

Proti Innsbrucku se boste v okviru srednjeevropske lige soočili znova to soboto. Boste na tej tekmi poskušali kaj prekriti in prihraniti za ligo prvakov?

Če ne bomo igrali v najboljši postavi, bo razlog v tem, da moramo določene igralce spočiti, sam rezultat pa konec koncev ne odloča več o uvrstitvi na zaključni turnir četverice v srednjeevropski ligi. Priložnost bodo dobili tudi tisti, ki ne igrajo veliko, saj se s tem krepi naša klop, kako pomembno je dobra klop, pa smo videli proti Macerati.

V letošnji sezoni lige prvakov je cel kup presenečenj. Že so namreč izpadli taki velikani, kot so Piacenza, Macerata, Friedrichshafen in Zenit.

Če pogledamo italijanske ekipe, jim je verjetno državno prvenstvo bolj pomembno. Pri ostalih, predvsem vzhodnih ekipah, pa je liga prvakov prvi cilj v sezoni. Ta presenečenja kažejo na veliko izenačenost. Friedrichshafen je bil recimo v skupinskem delu boljši od Piacenze, sedaj pa je izgubil proti Innsbrucku, kar tudi kaže na neko kvaliteto avstrijske ekipe.

Pri ACH ste bili v preteklosti že glavni trener in pomočnik, sedaj pa ste v glavno pomoč Glennu Hoagu. V čem se kanadski strateg najbolj razlikuje od ostalih?

Ima drugačen pristop že v sami osnovi, saj deluje zelo pedagoško. Poskuša vzgojiti igralce, da tudi oni razumejo njegov trenažni proces in da so dobro taktično pripravljeni na tekmo, kar je pri njemu bistveno. Je zelo potrpežljiv z mladimi igralci, kar je še največja razlika proti ostalim trenerjem. Porabi ogromno časa za odbojko, za pripravo na tekmo... Kot osebnost vpliva zelo dobro na ekipo. Je neko zaupanje med njim in ekipo, ki konstantno raste, še posebno ob takih uspehih. Ekipa na tekmi funkcionira zelo dobro, timski duh je na izjemni ravni, tudi pri taktiki rastemo skozi sezono, in očitno je to prišlo na plano v pravem trenutku.

In kaj je vaša glavna naloga?

Moja naloga je naprej, da uredim vso statistiko. Kar se tiče ostalih zadolžitev, pa jih imam več. Med drugim skrbim tudi za kondicijsko pripravo, saj nimamo posebnega kondicijskega trenerja.