V LDS od pristojnih (kmetijskega ministrstva in njegovih organov v sestavi, policije in tudi vlade) zahtevajo, da po dvajsetih dneh od tragedije končno pridejo pred javnost z ugotovitvami, kdo in na kakšen način je sodeloval v kateri fazi vračanja psov, kdo je deloval mimo zakona... "Če poročil in ugotovitev ne bo takoj, je nesporno, da je že to objektivna odgovornost," meni poslanec LDS Anton Anderlič, ki verjame, da - če bodo ugotovitve obremenjujoče - razprave o interpelaciji zoper kmetijskega ministra Milana Pogačnika (vložili sta jo stranki SLS in SDS) sploh ne bo. Da bo torej v tem primeru sam odstopil oziroma bo razrešen.

Premier Pahor je včeraj napovedal, da bo vlada odgovor ministra Pogačnika na interpelacijo obravnavala na prihodnji seji in da bo, "če ne bo novih okoliščin", odgovor poslala v državni zbor. Novih okoliščin pa v odgovoru ni pričakovati, saj je Pogačnik Pahorju včeraj znova zagotovil, da v postopku vrnitve bulmastifov Saši Baričeviču ni našel napak, pristranskih ravnanj ali drugih nepravilnosti v delu kmetijskega ministrstva, zaradi katerih bi moral biti subjektivno ali objektivno odgovoren. Anderlič, ki verjame, da je v zgodbi z bulmastifi šlo nekaj narobe, pa meni, da o tako razvpiti zadevi ni mogoče odločati le na podlagi Pogačnikovih pojasnil.

V LDS so tudi ogorčeni nad "spletkarjenji" in "nemogočimi konstrukti", ki se pojavljajo v javnosti v povezavi med njihovo stranko ter bulmastifi in najemom prostorov za nacionalni preiskovalni urad. Verjamejo, da je silovit pritisk, tudi dela opozicije, v teh primerih predvsem poskus ustvarjati negotovo ozračje, destalibilizirati razmere v državi in prikriti nekatere stvari, kot je denimo afera Patria. "Ali držijo govorice, da je visoki funkcionar SDS Dimitrij Rupel, ko je bil zunanji minister, pri veterinarski upravi posredoval za vrnitev bulmastifov lastniku?" sprašuje Uroš Petohleb. Priznava sicer, da so to govorice, na katere sicer v LDS ne pristajajo, tokrat pa so se zatekli k njim zato, da bi pokazali, "kako banalen način komunikacije je obtoževanje na podlagi govoric".

Bulmastifi so pred dnevi povzročili tudi nekaj trenj v poslanski skupini LDS, v kateri je po besedah predsednice LDS Katarine Kresal "nekaj vročekrvnih fantov, ki se znajo postaviti za svoj prav", a so se zdaj menda že ohladili. Anton Anderlič ugotavlja, da je bila prva reakcija na tragedijo z bulmastifi ta, da imamo slabo zakonodajo, zato jo je treba spremeniti. "Ne, to ni res!" trdi Anderlič, najbolj ironično pa je, da je s takšno izjavo le nekaj ur po tragediji pohitel prav njegov strankarski kolega Borut Sajovic.