Z zmago na prvi tekmi s 3:2 so si pripravili boljše izhodišče od pričakovanj, pred odhodom na najpomembnejšo tekmo sezone pa smo se pogovarjali s trenerjem ACH Volleyja Glennom Hoagom, ki se zaveda zahtevnosti naloge, a se nikakor ne predaja vnaprej.

Kako so potekale zadnje priprave na dvoboj z Macerato?

Edina resna priprava je bil ponedeljkov trening, to pa je praktično vse, saj v zadnjem času igramo številne tekme. Macerato bomo preko video analize še enkrat dobro preučili. Igralce sem tudi opozoril na stvari, za katere mislim, da jih bo Macerata odigrala na povratni tekmi.

Vas je italijanski velikan na prvi tekmi morda podcenil?

Ne, saj gre za izkušeno ekipo, ki je vsega navajena. No, morda čisto malo so nas res, a to ni igralo nobene vloge. Odlično prenašajo pritisk, saj je to v italijanski ligi nekaj vsakdanjega. Na prvi tekmi so precej grešili na servisu in pričakujem, da bodo tokrat bolj uspešni. Njihova prednost je, da v domači dvorani vseskozi trenirajo, za kar mi v Tivoliju nimamo možnosti.

Vedno več priložnosti namenjate najmlajšim slovenskim igralcem.

Za mlade igralce je zelo pomembno, da se navadijo igrati po spominu. Od kar sem tu, poskušam spremeniti njihovo razmišljanje, da se bodo znali osredotočiti na vsako točko posebej in da bodo v vsakem trenutku vedeli, kaj je njihova naloga. Ta proces zahteva določen čas in še vedno nam veliko manjka, da bomo sposobni odigrati perfektno tekmo.

Bo ta prišla proti Macerati?

Mislim, da še ne. Tudi uspeh v Tivoliju je bil daleč od optimalne igre. To je bila velika zmaga, a naša igra je bila še daleč od popolne. Andrej Flajs je denimo odigral mnogo slabše kot na prejšnjih tekmah, Vid Jakopin je bil zelo dober v napadu, a je imel težave na sprejemu… In tako je pri vseh ostalih igralcih. Poskušali bomo ponoviti tisto, kar smo počeli dobro na prvi tekmi, dodali pa bomo še nekaj taktičnih različic.

Ima ta zasedba mladih igralcev pri ACH možnost, da kdaj v prihodnosti naskoči evropski vrh?

Ko sem bil trener pri Parisu Volleyju in smo se prvič uvrstili na zaključni turnir, je bila povprečna starost ekipe okoli 26 let, igralci pa so bili odlični atleti in taktično zreli. Za trenutno ekipo ACH Volleyja je že ta trenutni uspeh vrhunski, saj je povprečna starost 23 let. Flajs in Lewis sta nekoliko starejša, vsi ostali, ki so največ igrali na prvi tekmi, pa so stari 23 in manj. Če nam bo v naslednjih dveh letih uspelo zadržati to mlado okostje in mu bomo dodali nekaj vrhunskih izkušenih tujcev, potem je to mogoče.

Koliko lahko ti mladi fantje še napredujejo?

Še precej. Za primer vzemimo Alena Šketa, ki je na prvi tekmi dosegel sedem blokov. Nekaj od teh jih je bilo odličnih, a tri ali štiri bloke bi lahko naredil drugače, bolj potrpežljivo. Jakopinu smo recimo spremenili igralni položaj iz korektorja na sprejemalca, kar je določen psihološki pritisk, saj moraš biti pri sprejemu zelo skoncentriran. Na tem področju mora postati precej bolj konsistenten. In če pogledamo tako po vseh naših igralnih položajih, bi povsod našli stvari, ki jih moramo izboljšati.