Medtem pa se je vnela »vojna med policijo in veterinarji. Povod zanjo je bila domnevna izjava tiskovnega predstavnika veterinarske uprave Matjaža Emeršiča, zapisana v medijih, češ da na Nacionalnem veterinarskem inštitutu (NVI) pri raztelešenju bulmastifov niso bili pozorni na sum mučenja živali, ker da jih policija na to ni posebej opozorila. A je očitno šlo le za nesporazum, ki bi ga en sam klic na NVI pred novinarsko konferenco zlahka razrešil.

»Patologi vedo, kaj je njihova naloga«

Dr. Jelka Zabavnik Piano, predstojnica NVI, je na naše vprašanje, kdaj in od koga so dobili navodilo, da morajo biti pri raztelešenju psov pozorni tudi na sum njihove spolne zlorabe, odgovorila, da je uradni veterinar, ki je 2. februarja (le nekaj ur po tragediji) naročil raztelešenje, patologa obvestil, da morajo biti pozorni na možnost zlorabe živali. »Dan kasneje se je uradni veterinar osebno oglasil na patologiji NVI in še enkrat opozoril na sekcijo ter opisal okoliščine, zaradi katerih sumi na spolno zlorabo živali.

Na navedeno možnost je patologa opozoril tudi kriminalist, ki je bil 3. februarja navzoč pri raztelešenju enega izmed psov,« pravi Jelka Zabavnik Piano. In dodaja, da so bili patologi zaradi opozoril, da bi lahko šlo za sum zlorabe živali, na to posebej pozorni, zato so odvzeli tkiva za histološko preiskavo anusa in debelega črevesja.

Šef kriminalistične policije Aleksander Jevšek pa je na novinarski konferenci patologe NVI poučil, da bi morali sami vedeti, da je treba pse že po protokolu pregledati v celoti, od »glave do repa«, ne da bi jim morala dati policija posebna navodila. Jelka Zabavnik Piano Jevšku takole odgovarja: »Patologi brez navodil kogar koli vedo, da je potrebno opraviti popolno raztelešenje, kar so v primeru Baričevičevih bulmastifov tudi opravili. Ugotovljeno stanje in spremembe so natančno opisali v sekcijskem poročilu, kjer sta navedena opis in diagnoza za vsak organ oziroma organski sistem posebej.

Navedena sta tudi opis in diagnoza stanja debelega črevesa in anusa. Poročila treh pregledanih bulmastifov so prejeli uradni veterinar ljubljanskega območnega urada veterinarske uprave in sektor kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana.«

Preiskava brez tožilstva in preiskovalnega sodnika

Na NVI pravijo, da čakajo poročilo o policijskem zapisniku o dejstvih, ki so jih policisti ugotovili na kraju dogodka, opraviti morajo tudi dodatne histološke analize. Tega, ali je imel Saša Baričevič v času tragedije v garaži res družbo, pa nam na Policijski upravi Ljubljana niso niti potrdili niti zanikali, ker da preiskava še vedno poteka.

Neznanka je tudi to, zakaj v preiskavo tragedije dr. Saše Baričeviča nista bila vključena preiskovalni sodnik in tožilstvo. Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je v petek zagotovila, »da če kakšna institucija deluje neodvisno in profesionalno, potem je to policija«. Zaradi teh pohvalnih besed so včeraj zaščitniki živali na ministrico naslovili javno vprašanje, zakaj o dogodku s smrtnim izidom in sočasnim sumom na kaznivo dejanje ni bilo obveščeno tožilstvo. Javno vprašanje smo včeraj posredovali ministrici Katarini Kresal, vendar so nam na ministrstvu pojasnili, da je odgovor nanj v pristojnosti policije, zato so vprašanja preusmerili tja. A odgovora policije včeraj nismo dočakali.

Se je pa v zvezi s tem odzvalo vrhovno državno tožilstvo. Potrdili so, da dežurnega državnega tožilca ni bilo na kraju dogodka, ker da so jih z OKC Ljubljana o njem obvestili šele ob 22.30, torej šest ur po tragediji. Dodajajo, da je obvestilo obsegalo le opis konkretnega dogodka in navedbo, da so psi napadli lastnika. Preiskovalni sodnik je, pravijo na vrhovnem državnem tožilstvu, dežurno državno tožilko pred tem, med 17. in 18. uro, obvestil, da so psi napadli lastnika, brez konkretnih podatkov. »Dežurna državna tožilka ni bila obveščena o kakršnih koli znakih mučenja živali ali drugih podatkih, ki bi kazali na sum storitve kaznivega dejanja,« poudarjajo na vrhovnem državnem tožilstvu.

Ker pa je okrožno državno tožilstvo kasneje prejelo ovadbo zaradi kaznivega dejanja mučenja živali in bilo seznanjeno še z nekaterimi podatki o sumih mučenja in zlorabe psov, je 11. februarja od Policijske uprave Ljubljana zahtevalo, da takoj zasežejo usmrčene pse ter raziščejo okoliščine in podatke o morebitnem mučenju živali. Na Nacionalnem veterinarskem inštitutu so nam včeraj potrdili, da so psi še vedno pri njih, saj izvajajo dodatne histološke preiskave, medtem ko bodo toksikološke preiskave bulmastifov zaradi suma, da so bili tudi omamljeni, opravili na Inštitutu za sodno medicino, ker na NVI tovrstnih preiskav ne opravljajo.