Sova je namreč v neposredni pristojnosti predsednika vlade, med Pahorjem in Rupnikom pa že od imenovanja Pahorjeve vade ni prave kemije, tudi sestankov med njima skorajda ni, Pahor pa je po naših informacijah pred nekaj tedni v ožji družbi razlagal, da se bo Rupniku v kratkem iztekel mandat, kar pa ne drži, saj direktor Sove nima omejenega mandata. Bo pa Rupnik letos dejansko izpolnil pogoje za upokojitev, vendar nam je sporočil, da te pravice ne bo izkoristil, saj namerava "nadaljevati svojo poklicno kariero". Če je verjeti napovedim iz političnega zakulisja, pa Rupnik poklicne kariere ne bo nadaljeval v Sovi in bo "odstopljen" kot direktor Sove. Zelo verjetno je, da se bo vrnil na policijo oziroma na ministrstvo za notranje zadeve, kjer je bil zaposlen pred tem. Kot možni novi direktor Sove se omenja Stane Štemberger, agent Sove, ki je bil pred leti že šef tajne operative, potem je odšel v "civil", pred kratkim pa naj bi se spret zaposlil v Sovi. Naj se vrne, naj bi Štembergerja prepričal Rupnik osebno. Štemberger ima po naših podatkih velik strokovni ugled med zaposlenimi v Sovi. Tega uradno ni možno potrditi, saj Sova podatkov o svojih zaposlenih ne daje.

In zakaj bi se sedanja oblast želela znebiti direktorja Rupnika? Njegov glavni greh naj bi bil, da je bil na ta položaj imenovan pod vlado Janeza Janše, zaradi česar naj ne bi bil vreden zaupanja. Kritike na račun Rupnika do nas prihajajo tudi iz omrežij, ki imajo izrazit ideološki predznak, saj gre za osebe, ki jih na seznamu Udba.net (Centralna aktivna evidenca) najdemo zabeležene kot tajne sodelavce/vire nekdanje Službe državne varnosti.

Rupnik je bil pred prihodom na Sovo kriminalist specialist za računalniško kriminaliteto in kriminalistično analitiko. Sovo je prevzel po skoraj leto dni trajajočem škandalu (pod direktorjem Matjažem Šinkovcem, vidnim članom SDS), ko se je izkazalo tudi, da je Sova leta 2004 (pod direktorjem Iztokom Podbregarjem) brez sodne odredbe izvajala neposredno prisluškovanje telefonskim pogovorov med nekdanjim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem in Janezom Janšo. To se je dogajalo pod oznako strateškega spremljanja mednarodnih sistemov zvez, ki pa tudi po tolmačenju ustavnega sodišča ne dopušča osredotočenega spremljanja (prisluškovanja določljivim telefonskim priključkom). Ko je Rupnik prevzel Sovo, je bila zaradi mednarodnega škandala notranje in operativno oslabljena, novi direktor pa je v dvomih, kaj sme in kaj ne, popolnoma prekinil spremljanje mednarodnih sistemov zvez. Po nam dostopnih podatkih je Sova pod Rupnikom v zadnjih treh letih postala izjemno zbirokratizirana služba, ki posebej koristnega obveščevalnega servisa za državo ne opravlja. Višek zbirokratiziranosti se je zgodil v Sovinih pisarnah v Kopru, kjer so zaposlenim namestili tako imenovane ključavnice za dementne, pri katerih morajo izpeljati posebno proceduro najave, tudi če želijo "zgolj po sendvič". Sicer so v Sovi ravno sredi izpeljave tajne ankete o stanju morale in zadovoljstva med zaposlenimi.

Sova trenutno šteje okoli 280 zaposlenih, to število pa se zaradi upokojevanja še zmanjšuje.

Od premierja Pahorja včeraj do konca redakcije nismo dobili odgovora, ali bo še letos zamenjal direktorja Sove.