Časnik navaja, da so bili krvoločni bulmastifi, ki jih je Baričevič vzgajal v samem središču Ljubljane, večkrat tarča kritik, saj so pogosto napadali druge pse, pred štirimi leti pa so napadli tudi naključnega mimoidočega. Slednji se je moral zaradi hudih poškodb več tednov zdraviti v bolnišnici.

Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in napoteni v zavetišče, pri čemer so v zvezi z njihovo usodo oz. vrnitvijo lastniku potem odločale tri izvedenske komisije, navaja FAZ. Splet pravnih postopkov se je nato ob dobrih zvezah uglednega zdravnika v politiki in sodstvu iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku. Pogačnik kljub vsemu vse postopke v zvezi z vračanjem bulmastifov po poročanju časnika označuje za transparentne, zakonite in v skladu s pravicami živali in njihovih lastnikov.

Medtem konservativni vodja opozicije Janez Janša vladi očita, da uporablja dvojna merila. Po njegovih besedah naj bi slovensko notranje ministrstvo s pomočjo dobrih zvez manipuliralo tako s strokovnimi izvedenci kot tudi z izvršno, zakonodajno in sodno vejo oblasti.

Nemški časnik ob tem še navaja, da kljub vsemu ostaja neznanka, zakaj so psi na koncu koncev pokončali lastnika. Ob tem se naveže na grško mitologijo in na zgodbo o boginji Artemidi in mladem lovcu Aktaionu. Slednji je boginjo opazoval, ko se je ta gola kopala v potoku. Ko je to opazila, je Aktaiona nemudoma spremenila v jelena, tega pa so takoj za tem raztrgali njegovi lastni psi.

Kot še piše FAZ, je zgodba v slovenskem primeru nekoliko manj poetična. Slovenski veterinarski strokovnjaki namreč preiskujejo domneve, da so psi Baričeviča napadli potem, ko jih je ta že dlje časa spolno zlorabljal.