Po besedah Čadonič Špeličeve je iz rezultatov preiskav, ki jih je opravil Nacionalni veterinarski inštitut pri Veterinarski fakulteti v Ljubljani, "možno posumiti na spolno zlorabo psov". Inšpektor, ki vodi postopek, je po prejemu rezultatov obdukcije minuli četrtek Nacionalni veterinarski inštitut zaprosil za poročilo na podlagi rezultatov preiskav in ob upoštevanju okoliščin, v katerih je lastnik živali umrl.

"Končno poročilo, po katerem bomo lahko vodili nadaljnji postopek, pričakujemo v enem tednu," je v pogovoru za današnjo izdajo tednika Reporter dejala Čadonič Špeličeva, ki je zanikala, da bi "nekateri krogi" želeli preprečiti obdukcijo psov.

Ob pojasnjevanju postopkov in okoliščin vračanja treh psov lastniku je povedala, da ni bila nikoli v stiku z Baričevičevim odvetnikom, Mirom Senico, da pa jo je dvakrat klical Baričevič in želel svoje pse nazaj. "Pravzaprav je prosil in bil pri tem zelo prijazen. Jaz pa sem mu razložila, zakaj tega ne moremo storiti. In name ni pritiskal. Poudarjam, prosil me je," je dejala direktorica veterinarske uprave, ki je sicer izdala tri odločbe o usmrtitvi teh psov, pa do usmrtitve ni prišlo.

"Je pa dejstvo, da je imel Baričevič dobre pravnike, ki so zadevo speljali njemu v korist," je dejala Čadonič Špeličeva in med drugim pojasnila, da se doslej še ni zgodilo, da bi odredili usmrtitev psa zaradi smrti človeka. So pa od uveljavitve novega zakona odredili usmrtitev 28 psov, ker so bili nevarni za okolico.

Vsak pes je lahko nevaren, če ga njegov lastnik ne obvlada, pravi direktorica veterinarske uprave, ki je navedla statistične podatke, po katerih najbolj grizejo psi zlati prinašalci, ker jih je največ. "To naredi statistika, ki pa še ne pomeni veliko. Tudi majhen pes lahko poškoduje otroka. Psi so psi. Zato je napačno, da jih nekateri želijo počlovečiti," je dejala Čadonič Špeličeva.

Pojasnila je tudi, da je po sedaj veljavni zakonodaji spolna zloraba živali prepovedano dejanje. Šteje se za mučenje živali, če je storjena naklepno in živali povzroča bolečine, kar je po kazenskem zakoniku kaznivo dejanje.