Včerajšnje kvalifikacije, ki so jih v soncu in brezvetrju (vremenoslovci so napovedovali slabo vreme z južnim vetrom) opravili še pred uradno otvoritvijo iger, so bile za večino le ogrevanje. Za uvrstitev na današnjo tekmo je bilo potrebno premagati le 11 skakalcev, najboljši pa je bil Nemec Michael Uhrmann. Slovenska ekipa je s 13. mestom Petra Prevca, 15. Jerneja Damjana in 27. Primoža Pikla izpolnila pričakovanja. Robert Kranjec, ki je bil kot član elitne deseterice uvrščen neposredno na tekmo, je le še podžgal pričakovanja s tretjim izidom poskusne serije (105,5 m, 1. Ammann – 109 m z nižjega zaletišča, 2. Morgenstern – 108 m).

Ker so morali na zajtrk že ob pol sedmih zjutraj, je odpadla tradicionalna tekma v biljardu med Kranjcem in Piklom, s katero v olimpijski vasi v Whistlerju začenjata delovni dan. Potem ko je Kranjec blestel v poskusni seriji, je v kvalifikacijski pristal pri 102 metrih, a bil vseeno zadovoljen, ker je bil skok tehnično dober. »Tri minute so me pustili čepeti na zaletišču vpetega v čevlje in smuči, ker niso vedeli, kaj počnejo, ko so znižali zaletišče in v smučino poslali predskakalca. Zato so me malo bolele noge,« je pojasnjeval Robert Kranjec, ki ima na glavi novo čelado, s seboj pa tudi staro, da lahko pogleda sliko psa Ozzyja, ki ga vselej spravi v dobro voljo.

Jernej Damjan skače po navodilih na daljavo, ki mu jih s Finske deli trener Ari Pekka Nikkola. Komunikacija je včasih malce neusklajena zaradi deseturne časovne razlike s Finsko, saj 26-letni Ljubljančan pride v sobo, ko gre Nikkola doma že spat. »Velikih nasvetov ni bilo, dejal mi je le, da naj bom sproščen, se ne sekiram in uživam. Kvalifikacije si je seveda ogledal, zato pričakujem navodila po elektronski pošti. S kvalifikacijami sem zelo zadovoljen, ker sem dva dneva na treningih zamujal na odskočni mizi. Kvalifikacijski skok je bil kar lep, malce sproščenosti sem prihranil še za tekmo,« je bil nasmejan Jernej Damjan. Pred tekmo ga čaka tradicionalen obred, rdeče spodnjice in britje na dan tekme, ker meni, da je brez kocin hitrejši. Na vprašanje o favoritih in olimpijskem vzdušju je odgovoril: »Ne razmišljam o favoritih, ker rezultatov sploh ne gledam. Vsi vemo, kdo so favoriti za vrh, vendar ker tukaj skačemo še po starih pravilih, so možna tudi presenečenja. Hrana, vzdušje in nastanitev so veliko boljši kot v Torinu.«

Primož Pikl je štiri metre in pol krajšim skok opravičeval, da je preveč napadal: »Če bom pokazal skoke s treningov, bo prišel tudi rezultat. Ne obremenjujem se z uvrstitvijo. Interne kvalifikacije za ekipo me niso delale nervoznega, ker sem že pred prihodom v Kanado skakal dobro. Prepustil sem se toku dogodkov. Če bi bil boljši Mežnar, bi navijal za njega in ostale.«
Oceno po kvalifikacijah je podal tudi trener Matjaž Zupan. »Lep dan glede vremena, tudi glede skokov so dobro nastopili Prevc, Damjan in Kranjec. Pikla je malo potegnilo breme kvalifikacij, ampak trenutno deluje tako dobro, da je celo z grobimi napakami naredi še vedno soliden skok. Fantom se je poznal vložek kondicijskega treninga, zato mišice še niso bile povsem sproščene, a bodo na tekmi bolj elastičen,« je dejal Zupan in dodal, da je na današnji tekmi realna uvrstitev med prvih deset.