Pri Judo Zvezi Slovenije so zapisali, da se za svoje težave, kjer njihovi športnici po letu 2009 že drugič niso podelili nagrade za izjemni vrhunski športni dosežek, nimajo kam pritožiti, zato lahko le posredujejo svoj protest.

Med drugim so pri JZS zapisali: "Nepodelitev najvišjega priznanja Luciji Polavder za vrhunski dosežek ob že drugi kandidaturi, tokrat tudi s podporo Olimpijskega Komiteja Slovenije, kaže na to, da je komisija 'obšla' objektivna merila in kriterije za podelitev priznanja. Zakaj ta trditev? Zato, ker je Lucija edina izmed nosilcev olimpijskih odličij v Sloveniji, kateri nagrada Stanka Bloudka ni bila podeljena."

Nagrade so letos prejeli plavalka Sara Isakovič, kajakaš Petek Kauzer, nogometaš in trener Branko Oblak in Evgen Titan za življenjsko delo v športu, lani za leto 2008 pa Primož Kozmus, Jože Okoren, Stane Papež in Adi Vidmajer. Komisija za podeljevanje nagrad je letos podelila tudi 12 plaket, te so prejeli: Slavko Cener, veslaški četverec brez krmarja (Rok Kolander, Miha Pirih, Tomaž Pirih, Rok Rozman), Teja Gregorin, Vladimir Kevo, Marijan Lačen, Dragica Lapornik, Tina Maze, Jože Pogačnik, Sonja Roman, Marija Simčič, Dejan Zavec in Peter Zupan.

Na protest Judo zveze je za STA odgovoril predsednik odbora za podelitev Bloudkovih nagrad Miroslav Cerar: "Sam odbor za podeljevanje je avtonomen in vsak član je avtonomen znotraj odbora in enakovredno odloča. Pravočasno smo dobili vse potrebne dokumente v pregled in razmislek, na skupni seji pa nato ob tehtanju posameznih predlogov odloča seštevek glasov za vsakega posebej."

Cerar je poudaril, da v duhu Stanka Bloudka odbor ne more zgolj in samo upoštevati športnih dosežkov, saj bi potem dolgoletni športni delavci ostali brez nagrade, pa čeprav gre mnogokrat za življenjsko delo posameznikov. "Cenimo napore in rezultate Lucije Polavder, tudi njeno ime se je stalno pojavljalo pri tehtanju za dobitnike, a smo na žalost omejeni pri dodeljevanju. Podelimo lahko le tri nagrade, letos smo izkoristili zakonsko določbo, ki nam omogoča podelitev še dodatne, četrte nagrade in zavedamo se, da ne more biti vsak izbran, četudi si to zasluži. Poleg tekmovanj in športnih dosežkov moramo nekako slediti tudi duhu in ideji inženirja Bloudka ter njegovi osebnosti in upoštevati dolgoletne prispevke športnih delavcev, ker sicer bi nam športni rezultati odnesli še tista mesta, ki jih sicer dobijo športni delavci."

V odboru so poleg Cerarja še Mima Jaušovec, Franci Petek, Cveta Pavčič, Janko Popovič, Marta Bon, Ivan Lukan, Bojan Jošt in Silva Razlag, vsak pa se v komisiji odloči samostojno. "Nato skupaj pretehtamo odločitve, na koncu pa vsak glasuje zase in tokrat je bil seštevek glasov takšen, kot je bil. Mislim, da za Lucijo ni nič zamujenega, se pa zavedamo, da žal ne moremo ustreči vsem zaslužnim," je še dejal Cerar.