69 skakalcev iz 18 držav je z uradnimi treningi začelo v sredo, na katerih je bilo opazno, da imajo nekateri še vedno težave s prilaganjem na deveturno časovno razliko z Evropo.

Pri Švicarju Simonu Ammannu, dvakratnemu olimpijskemu prvaku iz Salt Lake Cityja 2002, je očitno, da je bil prvak treninga tudi zato, ker je v Kanado dopotoval že v soboto in izpustil tekmo za svetovni pokal v Willingenu. Avstrijci so imeli nekaj več energije, ker so se razvajali v poslovnem razredu, a se kljub udobju razgibavali, medtem ko so se ostali stiskali v ekonomskem in imeli otrple ude.

"Ker nisem mogel spati, sem že ob šesti uri šel na kavo, ob sedmih pa sem igral biljard," je bil slikovit Robert Kranjec, ki v luksuzni olimpijski vasi pogreša le savno, v kateri se skozi zimo redno sprošča po tekmah in treningih. "Zanimanje za savno je takšno, da bi jih potrebovali 300. Kljub temu se v olimpijski vasi počutim kot doma, saj nam nič ne manjka, ker imamo internet, biljard, video igrice... Kanadčani za razliko od Američanov niso skoparili s prostorom, zato nismo stisnjeni na nekaj kvadratnih metrih, ampak so sobe izjemno prostorne," je navdušeno pripovedoval 28-letni Kranjčan, ki se ne hvali s tem, da je na treningih pokazal dobro formo.

"Trening ne šteje nič, edino merilo je tekma, na kateri moraš pokazati kar znaš in koliko veljaš. Kljub vsemu mi je nekaj lažje, ker je moderna skakalnica izjemno lepo konstruirana, kratka miza je po mojem okusu, za nameček sem ob nizkih zaletnih hitrostih skakal daleč," je dodal Kranjec, ki se je oglasil pri kontrolorjih na lastno pobudo, da je preveril velikost dresa. Na zalogi ima nove čevlje, za uporabo katerih se bo odločil po navdihu.

Če je Kranjec v karavani že znano ime, so za mnoge presenečenje dolgi skoki svetovnega podprvaka med mladinci Petra Prevca, ki je bil na prvem treningu s peto (103 m), tretjo (103,5) in peto daljavo (102,5) celo najboljši Slovenec. Obenem je 17-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini najmlajši olimpijec med skakalci. "Mali hara," so skoke Prevca pospremili reprezentančni kolegi Mitja Mežnar, Primož Pikl in Jernej Damjan, ki je v Kanado dopotoval dan kasneje kot ostali reprezentanti.