Kaj lahko proti stresu naredimo sami in kako pri tem porabiti čim manj denarja, nam je povedal Robert Terčelj Schweizer, direktor farmacevtskega podjetja Farmedica.

Kako prepoznamo stres? Kdaj bi lahko govorili o kroničnem stresu?

Stres prepoznamo po tem, da dalj časa ne moremo vzpostaviti mirnega stanja, ravnotežja sami s sabo. Težje zaspimo, kar ni posledica let, ampak je posledica zaznavne obremenitve. Misli, različne skrbi nam ne dajo miru in nas držijo vse bolj budne. Ko smo nemirni, nas tarejo skrbi ali smo preutrujeni, je velik problem predvsem zaspati in si odpočiti. Aritmija, zbujanje med spanjem še dodatno veča raven stresa. To so glavne posledice dnevnega stresa - človek ne more normalno zaspati in si odpočiti ali se zbuja sredi noči in ne more več zaspati. Če to stanje traja dalj časa, denimo več tednov ali celo več mesecev brez pavze, potem lahko to preraste v kronične spremembe. Zaradi povečane ravni stresnih hormonov v organizmu prihaja lahko tudi do sprememb na fizični ravni, pri presnovi, oslabljenosti celic, kar lahko postopoma preide v depresijo.

Človeka, ki je kronično preobremenjen in pod vplivom stresa, vidimo predvsem v njegovi povečani razdražljivosti, manjši sposobnosti sprejemanja dnevnih impulzov. Oseba, ki je pod stresom, nima več tiste elastične cone, ampak se na vsako besedo, ki mu jo rečemo, odzove z izjemno močno reakcijo. Stres se kaže tudi skozi občutke panike, negotovosti… Vse tisto, kar je značilno za današnji čas gospodarske in neke splošne negotovosti. Farmacevtska industrija žal sarkastično ugotavlja, da je to obdobje, ko se bo prodaja zdravil povečala. To je žalostno, saj večina teh sintetičnih zdravil nima nekih pravih uravnoteženih učinkov. Večkrat za boljše počutje ni treba zapraviti niti evra. V mislih imam to, kaj lahko naredimo sami zase, za svoj mir.

Kako se lahko sami upremo stresni situaciji?

Vsekakor je koristen rekreativni šport brez pretirane tekmovalnosti. Predvsem so primerni aerobni športi, kot so kolesarjenje ali tek, dnevni sprehodi in pohodništvo. To so tipične aktivnosti, ki dolgoročno dosegajo znižanje ravni stresnih hormonov - znižujejo krvni tlak in raven holesterola v krvi - in ne stanejo nič. Treba si je vzeti čas zase, pri tem pa moramo biti dobro organizirani. Šport je torej dobra preventivna oblika varovanja pred stresom, ki mu mora slediti počitek, drug del pa so stare vede z vzhoda, kot je joga, meditacija in vse podobne tehnike, ki usmerjajo človeka k osredotočenosti na zdaj in tu. Cilj je dosegati osredotočenost, se usmerjati nase in se spoznavati. Ko nam stvari uhajajo iz rok, se je treba ustaviti in zazreti vase ter ugotoviti, kako živimo. Vedno se mogoče kaj storiti.

Kako si lahko še pomagamo proti stresu, s katerimi pripomočki?

V Sloveniji smo zeliščarsko dobro opremljeni, imamo precej tovrstnega znanja. V ospredju je nekaj rastlin, ki so tudi po tistem, ko so pridobljene v farmacevtski obliki, z ekstrakti, v tekoči ali trdi obliki, učinkovite. Zelo znane in učinkovite rastline so baldrijan, hmelj, melisa, sivka, pasijonka in oves, posebnost Alfreda Vogla.

Na kakšen način vpliva oves na zmanjšanje stresa?

Oves je v literaturi sicer redkeje omenjan v povezavi s protistresnim delovanjem. Oves, ki je z nami že tisočletja, ima v sebi učinkovine, ki ob ustreznem postopku obdelave - največkrat gre za izvleček s pomočjo mešanice alkohola in vode - dobro vplivajo na umirjanje razdraženosti, manjšo preobčutljivost na dnevne dražljaje in pa na kakovosten začetek spanja. Nima istih učinkov kot baldrijan, ki doseže poglobljenega cikle spanja in dalj časa v REM-fazah. Oves, s katerim je Vogel veliko delal in o njem veliko pisal, pa doseže predvsem učinek, da se ta ciklus sploh začne. Pri spanju niti ni pomembno, kako dolg je spanec, pomemben je predvsem dober spalni ritem. Vse to so stanja, ki jih je Alfred Vogel s svojim pripravkom avenaforce - tako ga je že takrat poimenoval - dosegel in o tem veliko pisal. Oves v evropskem prostoru doživlja neko renesanso. V prehrani uživamo oves največkrat v obliki ovsenih kosmičev. Avenaforce Alfreda Vogla ne vsebuje ovsa, ko je zrnje že oblikovano, ko se klasje povesi, ampak ga žanjejo zelenega, ravno ko začne cveteti. S posebnimi farmacevtskimi postopki iz njega pridobijo učinkovino. Gre za sok, ki vsebuje tudi alkohol zaradi same estrakcije in potem tudi zaradi stabilizacije.

Imate morda že kakšne odzive glede delovanja avenaforcea?

Izkušnje prvih uporabnikov že pričajo o tem, da ima ravno pravi zdravilni učinek. Ne povzroča občutka neke pretirane umirjenosti, kar bi lahko na primer dosegli z močnimi odmerki baldrijana. To je sicer še vedno bolje kot določene sintezne učinkovine, ki povzročijo pretirane učinke umirjenosti, odsotnost, kar je glede na raven težav, s katerimi se soočamo, lahko zelo moteče. Pri uporabi avenaforcea ostaja občutek popolne prisotnosti, smo le nekoliko bolj umirjeni. Te posledice dnevnih stresnih udarcev, sodobnega načina življenja, napora in lovljenja rokov niso tako intenzivne. V rosnih letih lahko laže obvladujemo takšne obremenitve, smo še bolj elastični. V zrelih letih pa kompenziraš s tem, da si bolj učinkovit, vendar stresne situacije vseeno vplivajo na nas, kar se kaže v značilni simptomatiki razdraženega želodca in splošni preobčutljivosti. Takšno stanje lahko z avenaforceem lepo umirjamo.

Kako je z uporabo avenaforcea v Sloveniji?

Avenaforce je zelo prijetno delujoče sredstvo, ki ima v Sloveniji status prehranskega dopolnila. Ljudje imajo priložnost preizkusiti prehransko dopolnilo avenaforce kot enega najbolj tradicionalnih izdelkov Alfreda Vogla, ki nima kaj veliko primerjave tudi v svetovnem smislu. Oves ni moderen, zadnje čase pa se o njem sicer spet nekoliko več govori. Alfred Vogel je imel filozofijo: če je nekaj delovalo stoletja in so ljudje prenašali znanje o delovanju posameznih učinkovin naprej, potem to deluje. Prepričan sem, da bo avenaforce v Sloveniji vedno zelo dobrodošel pri razdraženosti, nemiru, ko težje zaspimo, ko čutimo, da je potrebno na neki naraven, blag in ne premočan način podpreti svoj organizem v tem dnevnem boju.

Je treba biti pazljiv, da z uporabo avenaforcea ne pretiravamo?

Pretirana uporaba nikoli ni dobrodošla. Vendar ni bojazni, da bi si s pretirano uporabo prizadejali resne posledice. Če bi ga na primer spili liter, bi čutili vpliv alkohola, ki je v njem, drugače pa ne. Te učinkovine so blage v učinkovanju, ravno prav za to, kar običajno potrebujemo. Sicer pa velja, da je pri dolgotrajno delujočih težavah treba delovati predvsem vzročno. Poskušamo delovati tako, da izničimo vzroke razdraženosti in stresa, kolikor je to mogoče. Seveda to ni vedno mogoče, saj ni lahko kar menjati službe, kjer pogosto prihaja do konfliktnih situacij, zato predvsem pozivam bralce, da pomislijo, kaj lahko dosežejo v smislu kompenzacije, preden posežejo po čemer koli, vključno s pripravkom avenaforce. Temeljno je predvsem, da vnesemo v urnik več gibanja in uživamo primerno prehrano.