Da gre za izjemno občutljive, senzitivne in morda v primerjavi s prejšnjo generacijo res »nezemeljske« posameznike, smo v zgodbi o indigo otrocih ugotavljali s pomočjo psihološke astrologinje, terapevtke, predavateljice ter ustanoviteljice in vodje MyChi centra za telo, dušo in duha Shano Flogie. »Novodobna generacija otrok, ki se pojavlja zadnjih 30 let, ima bolj razvito desno možgansko polovico, okolje dojema intuitivno in se nanj odziva celostno. Takšni posamezniki okolje zaznavajo skozi svoje občutke, učijo se prek slike, pogosto jih po krivem označujejo za dislektične, ker težko sprejemajo zaporedje in prostorsko dojemajo stvari drugače,« za začetek razloži nekaj dejstev o indigo generaciji Shana Flogie.

Indigo otroci: resnica ali fikcija?
»Resnica. A najprej snemimo to etiketo 'indigo superiornosti' in jih poimenujmo otroci nove generacije ali otroci nove dobe,« poudari Shana Flogie. »Živimo v času, ko se prevečkrat oprijemamo etiket 'najcenejši', 'najboljši', 'poseben'... Vse bi radi postavili v neki okvir. Morda zato, ker nam okvir daje lažni občutek varnosti, da imamo stvari pod nadzorom in da jih obvladamo, kar pa žal po drugi strani pomeni, da ne dopuščamo kreativnosti. Izziv je v resnici sprejemanje. Ali sprejemamo spremembe in ali sploh toleriramo drugačnost?« nas podraži Shana Flogie.

Poimenovanje indigo
Ime indigo je vpeljala Nancy Ann Tappe, ko je leta 1982 napisala knjigo, v kateri je opisala vzorce obnašanja nove generacije otrok. V knjigi je intuitivno razvrstila različne oblike vedenja v barvne skupine in tako ustvarila osupljivo natančen in pomenljiv sistem. Indigo barva je življenjska barva skupine otrok nove generacije, od tod je prišlo in se nato prijelo ime indigo otroci, pojasni izvor imena Shana Flogie.

Indigo generacija
»Za indigo generacijo štejemo generacijo, ki se je rojevala v sredini 70. let minulega stoletja. Sredi 90. let se je pojavil val še bolj senzitivnih otrok, imenovanih kristalni otroci, po letu 2000 pa govorimo o mavričnih otrocih. Imena dobijo glede na posebnost njihovega poslanstva in barve, ki jo imajo v svojih energetskih ovojih. Indigo otroci so nekakšni bojevniki, ki orjejo ledino, kristalni otroci so izjemno senzitivni, to se lahko kaže v težavah z alergijami vseh vrst. Njihova velika ljubezen do ljudi, živali, kristalov in rastlin pa je tista, ki nosi sporočilo povezovanja z naravo. Mavrični otroci prinašajo zavest 'delfinov', kar pomeni, da je njihov način komunikacije dobesedno telepatski, saj zaznavajo energijo okoli vas na zelo subtilen način. No, če pozorno pogledate današnje dojenčke, se boste strinjali, da vam pogledajo naravnost v dušo,« pove Shana Flogie.

Kreativnost je ključ
Njihova skupna značilnost je Kreativnost z veliko začetnico. Shana Flogie poudari: »Razbijajo in rušijo stare preživete okove trenutnega sveta, v katerem je ujet sistem širše družbe, da bi naredili prostor novemu. Povezujejo in silijo nas v to, da se resnično začnemo spraševati: zakaj sem tukaj, kaj je moja naloga, ali delam to, kar delam, resnično iz srca?«

Tipi novodobnih otrok
»Glede na njihovo poslanstvo, darove in izzive, ki so povezani s tem, lahko govorimo tudi o štirih tipih novodobnih otrok. Humanistični tip sodeluje s širšo množico in ji na neki način služi, je hiperaktiven, izredno družaben in kot otrok ne zdrži ob eni sami igrači. Idejni tip se bolj zanima za projekte kot za ljudi, pogosto ga zanima šport, težave ima z nadzorom in osebo, s katero najbolj manipulira, pri fantkih je to pogosto mama, pri deklicah oče. V najstniških letih je lahko nagnjen k odvisnosti, zlasti k drogam. Umetniški tip je zelo senzibilen in kreativen, običajno se ukvarja z več stvarmi hkrati, a z vsako le kratek čas. Interdimenzionalni tip se ne pusti nikamor uvrstiti, je 'posebnež', pogosto tudi po rasti višji od drugih, prinaša čisto nove poglede na svet, nove ideje in je zelo samosvoj, morda celo grob,« povzame različne tipe novodobnih otrok Shana Flogie.

Novodobni otroci, odziv na odtujenost družbe?
»Ocenjujem, da je težava v tem, da v naši družbi kot taki ni več vrednot, nobenih. Ni več spoštovanja in osnovnih meja, ni bontona. Problem je globlje, v odnosih vseh vrst. Ljudje se ne pogovarjajo, še manj se poslušajo, vse je samo površinsko, ni globine, ker 'ni časa'. Nova generacija pa se uči iz zgleda, ki ji ga daje okolica, kamor spadajo seveda starši, prijatelji in širša družba. A lastnosti, ki jih lahko pripišemo novodobnih otrokom, kažejo, da prihaja čas novega vrednotenja družbe,« meni Shana Flogie.

Postavite jim jasne meje
»Ti otroci potrebujejo jasne meje, vendar v okviru teh meja svobodo izbiranja. Indigi otroci imajo svoje sisteme organiziranosti in svoja pravila. Njihova strast je kopanje v globino. Ko najdejo svoje področje, postanejo tam mojstri. Pogosto ne končajo šolanja in ne sledijo idealom ter pričakovanjem svojih staršev. So samouki, ko najdejo svojo misijo, pa jo združijo v delo, ki jih veseli, in ga opravljajo, dokler ne najdejo česa drugega, kar jim je blizu. Indigo otroci se ne bo kar tako upokojili, saj bodo vedno na misiji, ki jo bodo opravljali. Tudi če delajo za nekoga drugega, postavijo svoje pogoje ali pa hitro poberejo šila in kopita ter gredo drugam,« opaža Shana Flogie.

Bodite jim za zgled
Shana Flogie meni, da se indigo otroci učijo z zgledom. »Če vam ni všeč njihovo vedenje, spremenite sebe! Indigo otroci ne le poslušajo, kaj govorite, ampak opazujejo in močno sledijo zgledom, ki jih dajete. Torej sprejmejo vaše vedenje, vaše navade. Če so nasilni, so zato, ker ste tudi vi. Če ravnajo nerazumno, je to zato, ker tako ravnate tudi vi. Če spolnost zlorabljajo, je to zato, ker se zgledujejo po vas. Edina razlika med mladimi in starejšimi je ta, da mladi to počno odkrito. To so stare duše z modrostjo v očeh, kar pogosto straši njihove starše. Namesto da bi starši učili svoje otroke modrosti življenja, so pogosto indigo otroci tisti, ki učijo svoje starše, kar je v naši družbi težko sprejeti.«

Trdna družina in odprt šolski sistem
»Potrebam novodobnih otrok je treba prilagoditi tako družinske odnose kot posledično šolski sistem oziroma kar socialno okolje. Družino, ker je tisto, iz česar vse izhaja, šolski sistem pa, ker oblikuje otrokovo zmožnost socializacije v nadaljevanju. Vsekakor menim, da sta zelo pomembni družina in kakovost odnosov v njej. Tu se vse začne in žal tudi konča. Morda včasih starši preveč pričakujejo in prelagajo odgovornost na šolski sitem, ki se bo vsekakor moral korenito spremeniti, da bo kos tej generaciji. A pred tem menim, da nujno potrebujemo močan sistem vrednot,« poudari Shana Flogie.

Izziv za starše
»Izziv staršu z novodobnim otrokom je, da se zazre vase! Kaj je tisto, kar vam otrok odslikava? Je del znotraj vas, ki ga sami pri sebe ne želite prepoznati? Indigo otroci samo z izkušnjami pridejo do svoje resnice in učijo, da lahko pravo srečo najdeš le v sebi. Ni je stvari, človeka, kraja ali dogodka, ki bi ti lahko prinesel srečo, in vendar se velika večina človeštva trudi najti srečo zunaj sebe. Tako kot bogastvo, ljubezen, navdih, radost in veselje. Svet, ki ga ustvarjamo zunaj sebe, je le odsev tistega, kar razmišljamo o sebi, in vse, kar moramo narediti, je to, da prepoznamo lepoto in ljubezen v sebi. In vendar je ni težje stvari na svetu, kot iti vase. To je tisto darilo, ki so ga indigo otroci prinesli ob rojstvu s seboj, to je tisto, kar želijo sporočiti svetu. Zazrite se vase in bodite srečni v sebi! Izziv? Vsekakor,« meni Shana Flogie.

Vsak človek sebi guru
Vsak otrok je poseben in vsaka mama bo za svojega rekla, da je nekaj posebnega. »Še kako res je to! Poudariti je treba darove in talente posameznika ter spodbujati njegovo kreativnost, to je tisto, kar dela človeka posebnega, drugačnega in, če hočete, guruja, ki je pravzaprav mojster svoje modrosti. To edinstvenost, tega guruja ima vsakdo od nas znotraj, v sebi. Naučiti se moramo le tehnik, s katerimi to moč v sebi odkrijemo, gradimo, negujemo in krepimo. Varna pot k želenemu cilju je vsekakor pot absolutne iskrenosti do sebe in drugih,« konča svoje razmišljanje Shana Flogie.