Ljubljana - Iz deževne Macerate so odbojkarji Lube Bance pripotovali v močno zasneženo Slovenijo, kar je zvezdniško italijansko ekipo zamrznilo v taki meri, da je morala priznati premoč slovenskemu prvaku ACH Volleyju. Slednji je sinoči s fenomenalno borbenostjo na prvi tekmi zaključnih bojev lige prvakov slavil s 3:2 (-15, 22, -20, 32, 16) in poskrbel, da povratni obračun, ki bo na sporedu prihodnjo sredo, vendarle ne bo le formalnost.

Kljub uradno razprodani dvorani, je bilo tu in tam opaziti kakšen prazen stol, za kar je zagotovo kriva snežna nadloga, ki je v slovenski prestolnici sinoči povzročala številne nevšečnosti. Vseeno vzdušje v dvorani Tivoli ni bilo prav nič slabše kot v preteklih tekmah lige prvakov in blejski odbojkarji so s pomočjo sedmega igralca s tribun šli v lov za morebitnim presenečenjem. Sprva se za kaj takega ni zdelo veliko možnosti, saj so gostje v prvem nizu povsem zagospodarili dogajanju na igrišču. Predvsem na mreži z blokom so bili za nekaj razredov boljši, voljo pa so ACH jemali tudi z brezkompromisnimi zaključki akcij, katerih se ni dalo obraniti niti z izjemno požrtvovalno igro, pri čemer je v domačem taboru znova najbolj izstopal kapetan Andrej Flajs. Mecarati je nekaj problemov povzročal začetni udarec, od koder je na račun ACH priteklo še največ točk od skupno 15 v prvem nizu.

Zakaj so se uvrstili med dvanajst najboljših ekip v Evropi, so blejski odbojkarji pokazali v drugem delu, ko je trener Glenn Hoag v igro poslal povsem slovensko šesterko (Flajs, Jakopin, Vinčič, Šket, Pajenk, Kamnik), katerim se je kot tujec pridružil edino libero Daniel Lewis (za nekaj trenutkov je pred koncem niza vstopil še Srb Petković). Ali je ravno odločitev kanadskega stratega na domači klopi, da ob igrišču obstanejo vsi preostali tujci, prevesila tehtnico na domačo stran, je težko govoriti, a zasedba s slovenskimi fanti je odločno sprejela izziv in se gostom zoperstavila z razigranim napadom in borbeno obrambo, tako da so se Maceratini zvezdniki le sramežljivo spogledovali. Močan blejski nalet se do konca drugega niza ni več ustavil in gledalci na tribunah so navdušeno pozdravili izenačenje na 1:1.

Hoag v nadaljevanju preverjenega "slovenskega" recepta ni menjal. S stransko vlogo se je moral s tem sprijazniti tudi Estonec Oliver Venno, ki je bil v rednem delu lige prvakov z naskokom najboljši igralec ACH, a je svojo formo po poškodbi gležnja povsem izgubil. Jasno je bilo, da bodo gostitelji težko še naprej zdržali tako visok ritem, svoje vrste pa so strnili tudi pri lanskoletnem udeležencu zaključnega turnirja lige prvakov, ki je znal brez pretresov zaključiti tretji niz v lastno korist.

Toda Blejci nikakor niso želeli reči zadnje besede. Podobno kot v drugem, so tudi v četrtem delu igre poleg srca pokazali še veliko znanja in v borbi na razliko prišli do novega izenačenja. Zmagovalca je odločil v zadnji, skrajšani niz, v katerem je ACH prikazal najboljšo igro na tekmi, vzhičeni navijači na tribunah pa so veliko zmago nazdravljali kar z domačo medico.

"Nisem sanjal o tem, da bi premagali Italijane. Dovolj dobro smo se upirali in zasluženo prišli do velike zmage. Naše tekme niso za tiste, ki imajo slabo srce. Morda smo v dvoboj šli preveč prepričani sami vase, zato smo naredili nekaj napak na začetku, nato pa smo se k sreči le zbrali. Treba je vedeti, da so naši nasprotniki na petem mestu v Evropi, zagotovo pa imamo v načrtu še eno zmago na povratni tekmi. Že zdaj se zavedamo, da bo to zelo težko, saj Macereta v rednem delu na domačem parketu ni izgubila niti enega seta," je bil po tekmi poln emocij blejski odbojkar Andrej Flajs.