Pri tem še vedno ni znano, ali bo ta vključeval tudi sto milijonov evrov vredno dokapitalizacijo Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ). Že pred časom smo namreč poročali, da so na ministrstvu za gospodarstvo že pripravili gradivo, ki predvideva lastniški vstop Gen Energije v TEŠ. Družba bi s stomilijonskim vložkom postala 30-odstotna lastnica šoštanjske elektrarne (70 odstotkov bi ostalo v lasti Holdinga slovenske elektrarne), pridobila pa bi tudi pravico do imenovanja enega od petih članov nadzornega sveta. Vplačilu kapitala v TEŠ, ki bi s tem denarjem zaprl finančno konstrukcijo za gradnjo šestega bloka, se bolj ali manj prikrito upirajo v Gen Energiji, saj naj bi ocenili, da bi jim s tem posledično zmanjkalo denarja za naložbe iz lastnega investicijskega ciklusa.

"Razgovori glede financiranja šestega bloka TEŠ tečejo in še niso končani," je včeraj za Dnevnik povedal predsednik nadzornega sveta Gen Energije Danijel Levičar in dodal, da "se bo nadaljnjih izjav vzdržal do konca razgovorov" in "vodstvu prepustil, da samo brez kakršnih koli pritiskov poišče primerno rešitev". Tudi predsednik uprave Gen Energije Martin Novšak podrobnejših komentarjev ni želel dajati. Na več naših vprašanj je odgovoril le, da "se s HSE pogovarjajo o načinu financiranja". "Načelno pa smo vedno pripravljeni vložiti denar v dobre projekte," je še dodal Novšak.

Kljub temu nam je več virov zatrdilo, da se dogovori med HSE in Gen Energijo v zadnjih mesecih niso premaknili z mrtve točke. Kamen spotike ostajajo Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), ki so v 85-odstotni lasti holdinga. Ta ga zaradi ohranitve raznovrstne strukture virov električne energije ne želi prodati Gen Energiji, ki bi v posavski energetski steber vključila še zadnjo holdingovo podjetje iz te regije. To bi lahko po ocenah naših virov pomenilo, da bi lahko novi nadzorni svet, ki ga pri iskanju denarja za vlaganje v TEŠ podpira tudi ministrstvo za gospodarstvo, že v naslednjih tednih resneje pritisnil na Novšaka. "Za zdaj bi bilo prenagljeno govoriti o odločitvi," je na vprašanje, ali bo nadzorni svet Gen Energije jutri potrdil poslovni načrt družbe, včeraj odgovoril Levičar.

primoz.cirman@dnevnik.si