Knjiga je delo štirih avtorjev. Poleg Tamare Greisser-Pečar, ki je vodila današnjo okroglo mizo, so pri nastanku knjige sodelovali še France M. Dolinar, Blaž Otrin in Marija Čipić Rihar. Greisser-Pečarjeva je opravila raziskovalno delo o škofovemu delu, posvetila pa se je tudi problematiki publicističnih in zgodovinarskih prispevkov o njegovem delu.

Knjiga o delu in življenju škofa Rožmana je sestavljena iz štirih delov in predstavlja njegov življenjepis in dokumente o njegovem delu. V knjigi je prvič objavljen seznam intervencij, pri katerih je sodeloval, predstavljeni pa so tudi dokumenti o sodnem procesu po vojni in dokumenti o zahtevi za obnovo procesa leta 1995. Vrhovno sodišče je oktobra 2007 razveljavilo sodbo Vojaškega sodišča, s katero je bil Rožman obsojen na odvzem prostosti za 18 let in izgubo političnih in državljanskih pravic deset let po prestani kazni.

Avtorica je na okrogli mizi predstavila točke obtožbe, ki so bile vzrok za objavo dokumentov o intervencijah in sodnem procesu. Poudarila je, da je redko katera oseba v slovenski novejši zgodovini bila predmet toliko različnih laži in podtikanj, kot škof Rožman.

Opozorila je, da se vedno znova pojavljajo lažne trditve, da je bil škof obtožen sodelovanja z okupatorjem in trditve, da je interveniral samo pri ljudeh, ki so kasneje šli med domobrance. "Delovanje škofa ne moremo razumeti, če ne upoštevamo razlogov za stike z okupatorjem." Poudarila je, da se je zavzemal za vsakogar, ne glede na njegovo prepričanje. "Škof komunizma ni odklanjal iz političnih, pač pa iz verskih razlogov," je še povedala Tamara Greisser-Pečar.