Naj nam bo jasno za vselej: tragedije, kot ta zadnja s podivjanimi psi, ni povzročil slab zakon, temveč slabo izvajanje obstoječega zakona! In ne le, da je bil zakon slabo izvajan, zakon je bil eklatantno kršen z vsemi atributi protizakonitega delovanja. Osebna ministrova najava o pisanju novega zakona je grobo sprenevedanje, ki naj ljudem zamaže oči, saj ni nikakršnega zagotovila, da tudi ta ne bo izigravan, sploh v krogih družbe, kjer očitno prevladujejo moralna izprijenost, nepoštenost, nekorektnost, osebno oblastoljubje in koristoljubje, kot se je izkazalo v tem primeru. In to pisanje novega zakona naj bo zadnja napaka ministra za kmetijstvo in jasen opomin vsem tistim, ki so s posredovanjem nečastno in brezvestno kršili osnovne postulate demokratičnega vodenja družbe.

Najbolj žalostno pri vsem tem pa je neupoštevanje strokovnosti in kršenje osnovnih deontoloških principov. Tri dokončne odločbe o evtanaziji nevarnih psov, izdanih na osnovi strokovnega in pravnega znanja uradnega veterinarskega inšpektorja so bile ignorirane, bolje rečeno, izigrane na najbolj ignorantski način, nezakonito in protizakonito. Če bi bila odločba veterinarskega inšpektorja realizirana, kot to zahteva zakon, danes ne bi imeli tega sramotnega in prek vseh mer razbobnanega primera, ne bi bili osramočeni pred lastno in pred svetovno javnostjo in - ohranjeno bi bilo človeško življenje.

Takšnega obnašanja smo bili mogoče vajeni v nekih drugih časih, da pa se to še danes dogaja, se ni treba preveč čuditi, saj se mnoge "navade" iz naše bližnje preteklosti dogajajo vsak dan. Nekatere tudi s tragičnim koncem, kot je ta zadnji primer. In skrajno nedopustno bi bilo ta škandal skrivati pred javnostjo. Javnost bo o tem tako in tako obveščena, in ne samo naša, slovenska, temveč tudi svetovna. Tako je namreč danes. Ničesar se ne da več pomesti pod preprogo, kot se je verjetno dalo nekoč v našem socialističnem raju. Verjetno so se takega ravnanja naučili tudi akterji današnjega škandala, ker se pač ne zavedajo, da so tisti časi za vekomaj minili.

Sramoto, ki so jo ti akterji povzročili Sloveniji, bo zelo težko oprati pred svetovno javnostjo. Lahko bo le še slabše, če bomo to v stilu iz naše bližnje preteklosti poskušali prikrivati, zamegljevati, prikrojevati, pravniško izvijati in celo lagati. Quousque tandem!