Plakete so dobili Slavko Cener, veslaški četverec brez krmarja (Rok Kolander, Miha Pirih, Tomaž Pirih, Rok Rozman), Teja Gregorin, Vladimir Kevo, Marijan Lačen, Dragica Lapornik, Tina Maze, Jože Pogačnik, Sonja Roman, Marija Simčič, Dejan Zavec in Peter Zupan.

Podelitev je bila na Brdu pri Kranju dva dni pred rojstvom inženirja Stanka Bloudka, enega največjih športnih organizatorjev pri nas in doslej edinega Slovenca, ki je bil član Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Med četverico dobitnikov Bloudkovih nagrad je manjkala le Isakovičeva, ki je na študiju v ZDA. "Slovenci smo športni narod, tako v pogledu izjemnih mednarodnih športnih dosežkov kot tudi množičnosti," je uvodoma dejal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) pa je v slavnostnem govoru izpostavil življenjsko športno pot Bloudka: "Bloudek je bil smučar, atlet, med drugim državni prvak kraljevine Jugoslavije v metu diska, prinesel je k nam prvo nogometno žogo, razvijal je tenis, drsanje, zgradil prek 100 skakalnic, tudi največjo v tistih časih v Planici, gradil bazene, stadione in bil do svoje smrti leta 1959 član MOK. Za seboj je pustil veliko dediščino, ker je športu dajal, razen vrednot pa ni iz športa ni nič jemal. Tudi zaradi tega ima izjemen položaj v narodovem spominu."

"Enainpetdeset let sem v nogometu. Imam mnogo priznaj, medalj in pokalov, manjkalo pa mi je najvišje državno priznanje. Zahvala gre tudi tistim v odboru, ki so me izbrali. Pomagalo mi je tudi to, da je nogometna reprezentanca dobro nastopala in se uvrstila na EP ... V Sloveniji je zelo težko delati v nogometu, ker razen v slovenski reprezentanci razmere niso urejene. Pri nas bi delal le še z mladimi, vendar bi morale biti tudi na tem področju razmere urejene, drugače izgubljaš energijo s celo s tožbami, ker so vse druge poti pred tem zaman," je menil Oblak.

"Priznanje mi zelo veliko pomeni, saj je potrditev, da sem veliko dosegel. Za naprej mi to pomeni še večji motiv. Zelo bom ponovil izjemno uspešno lansko sezono, vendar se bom potrudil in vztrajal do OI v Londonu. Prav olimpijska medalja mi še manjka na moji športni poti," je povedal Kauzer. "Zame je to obdobje kot Brižinski spomeniki. Dolga je bila moja življenjska pot, ki sem jo usmeril v Prekmurje in šport. Začel sem že, ko mi je bilo šest let v Sokolu. Končal pa še nisem. Poslovilno tekmo za slovensko reprezentanco v hokeju na travi sem igral pred petimi leti proti Hrvaški. Ima že prek osemdeset let in sem predsednik komisije za šport Romov. Priznanje pomeni potrditev, da sem pravilno delal," je dejal Tutan.

"Letošnja podelitev je v času, ko se spominjamo petdesetletnice Bloudkove smrti. Odločitev o nagrajencih je bila zelo težka, saj je bilo lani zelo veliko izjemnih slovenskih uspehov na velikih tekmovanjih. Tako smo dobil 17 predlogov za nagrade in 25 za plakete za športnike, ki so bili uspešni na mednarodnem prizorišču. Skupaj smo dobili 111 obrazložitev za 83 kandidatov iz 46 krajev po Sloveniji iz 27 športnih disciplin. Polovica predlogov je bila za nagrade, drugi del pa za plakete. Nagrade se ne podeljujejo le za športne dosežke, ampak tudi za organizacijsko delo v športu. Zato imajo še posebno težo, saj jo dobijo tudi tisti prizadevni organizatorji v športu, ki sicer niso v soju žarometov. Bloudkova nagrada je eden izmed pogojev za izredno pokojnino," je pojasnil predsednik odbora za podelitev Bloudkovih nagrad Miroslav Cerar, s 30 medaljami najuspešnejši slovenski športnik na velikih tekmovanjih.

V odboru so še Mima Jaušovec, Franci Petek, Cveta Pavčič, Janko Popovič, Marta Bon, Ivan Lukan, Bojan Jošt in Silva Razlag. "Po zakonu lahko podelimo tri nagrade in deset plaket, v posebnih okoliščinah tudi kakšno več. Za leto 2009 smo tako podelili štiri nagrade in 12 plaket. Dobitnik nagrade prejme 3000 evrov, plakete pa 1000 evrov. Podelitev smo pripravili danes zaradi odhodov slovenskih športnikov na olimpijske igre v Vancouver," je dodal Cerar. Marko Rajšter, direktor direktorata za šport ministrstva za šolstvo in šport, je opozoril, da so slovenski športniki v letu 2009 na svetovnih in evropskih prvenstvih osvojili kar 227 medalj, četrtino od teh v članski konkurenci. "Začeli smo tudi z obnovo Planice kot eno izmed pomembnih dediščin Stanka Bloudka," je navedel Rajšter.