Že prejšnji teden smo poročali, da naj bi v Sloveniji v nekaterih gostilnah na črno oziroma prikrito prirejali igre na srečo z igralnimi avtomati. Pravila na teh avtomatih naj bi bila povsem enaka pravilom, ki veljajo za igralne avtomate, s katerimi prirejajo igre na srečo. S tem problemom so seznanjeni tudi v uradu za nadzor prirejanja iger na srečo, ki deluje v okviru ministrstva za finance.

Številni strokovnjaki opozarjajo, da se igre na srečo - še posebno igralni avtomati - iz igralnic vse bolj širijo prav v bare in gostilne, kjer so pri roki tudi mladoletnikom, ki po zakonu o igrah na srečo iger na igralnih avtomatih ne smejo igrati. Prav igralni avtomati pa med vsemi igrami na srečo igralce najhitreje zasvojijo.

Na ministrstvu za finance so pojasnili, da bodo po uveljavitvi novele zakona o igrah na srečo, ki jo je državni zbor sprejel konec januarja, tovrstne igralne naprave lahko namestile in uporabljale le gospodarske družbe, ki so pridobile koncesijo za prirejanje iger na srečo, medtem ko drugi subjekti, med katere sodijo tudi lastniki gostinskih lokalov, avtomatov ne bodo smeli postavljati. Če lokali prepovedi ne bodo upoštevali, bodo plačali visoko denarno kazen.

Za nekatere so sporni tudi tako imenovani samopostrežni terminali, ki jih na svojih prodajnih mestih postavlja Športna loterija. Njihova višina je namreč taka, da lahko do njih neovirano dostopajo tudi otroci, ki jih k igri vabijo narisane podobe. Na Športni loteriji trdijo, da terminalov ni mogoče enačiti z igralnimi avtomati oziroma s posebnimi igrami na srečo, saj je na terminalih mogoče kupiti le elektronske srečke.

Tudi na ministrstvu za finance menijo, da ravnanje Športne loterije ni sporno. Samopostrežne terminale imajo - tako ministrstvo - nameščene v skladu s pravili, to je z uredbo o podrobnejših pogojih, ki jih mora izpolnjevati prireditelj pri trajnem prirejanju klasičnih iger na srečo. "Prodaja srečk in vplačevanje v določene igre prek navedenih samopostrežnih terminalov je le ena izmed prodajnih poti prireditelja, ki udeležencem pri igrah na srečo omogočajo neposredni nakup srečk," še pojasnjujejo na ministrstvu.