Kadar se čez džunglo fantje ne morejo prebiti do štarta posameznega odseka, jih z opremo vred do tam zapelje pilot helikopterja.

"Bruce Dando je največja legenda med kajakaši, čeprav ne vesla. Je namreč pilot helikopterja, ki nas je do sedaj trikrat prepeljal na vrh reke, ker tukaj ni cest. Če ne poznaš reke, pokličeš njega in ti vse razloži. Pozna vse reke v bližini Hokitike (izhodišče na zahodni obali južnega otoka, op. a.) in leti z najmanjšim modelom helikopterja, kar jih poznam. Plača se mu zmeraj 'na roko', cena je odvisna od števila ljudi, pa tudi od njegovega razpoloženja," je navdušen pripovedoval Janez Čižman in nato v agoniji potarnal o nadlogi v obliki peščenih mušic: "Je ni stvari, živali, človeka..., ki bi si jo bolj zapomnil! Samo do gležnjev imam 25 pikov. Znoriš! To je daleč najbolj 'odpičena' stvar tukaj".

Poleg želje preveslati rečne odseke, ki jih še noben človek pred tem ni, so fantje v Novo Zelandijo odpotovali tudi z namenom posneti dokumentarni film o ekstremnem kajakaštvu na divjih vodah. "Neskončna narava, peščene obale povezane v klife, ki se zajedajo v fjorde, visoki, zasneženi hribi in masivni ledeniki, iz katerih se polnijo reke. Tako kot je lepa in slikovita pokrajina, take so tudi doline rek. Enostavno osupljive in prav to hočem zajeti v ozadju filma - naravo. V ospredju pa našo ekipo na hudih brzicah, njihove odbite komentarje ter vsestransko dogajanje," je uvodoma povedal Andrej Bijuklič, režiser nastajajočega dokumentarca, ki ga snemajo z dvema kamerama.

Četverica veliko časa preživi v deževnem gozdu, obtovorjeni s tudi do 30 kilogrami opreme med nošnjo kajakov, ki traja po več ur. "Povprečno se tretjina veslanja sestoji iz nošenja kajakov, na vodi pa smo običajno okoli osem ur," se je hahljal Andrej Bijuklič in nekaj malega povedal tudi o snemanju: "Na reki se seveda dogaja vse mogoče; od hudih naporov, adrenalina, veselja, kdaj tudi kreganja. Ampak na koncu je to samo ena velika dogodivščina. Snemanje je itak naporno, saj stalno skačemo po skalah, plezamo in se premikamo gor, dol, levo, desno. Za nameček je potrebno biti tudi potrpežljiv. Za veslanje je potrebna dobra, izkušena, močna in usklajena ekipa - enako je pri snemanju. Kljub temu se dogajajo napake, denimo, udariš ob kamen ali steno, včasih se zlomi kakšno veslo, kdo pade v rolo ali skoči na skalo. Dostikrat je potrebno tudi reševanje iz vode... Skratka akcija, akcija, akcija!"