Gre za izrazito raznovrsten nabor vlog, ki ga Cerarjeva v letošnji sezoni uspešno dopolnjuje še z nastopi v uprizoritvah Premenjave avtorjev Thomasa Middletona in Williama Rowleyja (kjer igra Isabelle) ter Zasebno življenje Ulrike Syha (Karla).

Podeljevalci so v utemeljitvi nagrade povsem upravičeno zapisali, da je Barbara Cerar med najvidnejšimi dramskimi igralkami današnjega slovenskega gledališča. "O tem zanesljivo priča dolga vrsta zanimivih, polnih ter duhovito in kompleksno zasnovanih figur, ki so nastajale tako po klasičnih kot po sodobnih literarnih predlogah (...) Je energična, duhovita in domiselna igralka, enako prepričljiva in očarljiva v različnih odrskih žanrih tako v stari visoki tragediji kot moderni komediji in groteski. Enako zanesljiva in celo bravurozna je v vseh mnogovrstnih elementih igralskega izrazja v širokem razponu med govorom, gesto in gibom."

Dodati velja, da Barbara Cerar vso svojo poklicno pot uspešno nastopa tudi v filmih, kjer je nanizala kak ducat vlog od Šterkovega Ekspres, ekspres (1995) do Šelestenja (2002) ali novejših Ljubljana je ljubljena (2005), Pokrajina št. 2 (2008) in televizijske komedije Kandidatka in šofer (2009), med dosedanjimi priznanji za njeno delo pa sta tudi nagrada ZDUS (2000) in Borštnikova nagrada (2006).