Po osvojenem 13. mestu ni vriskala. Na vrhu sta bili prvi favoritinji uvodne preizkušnje olimpijskih iger čez devet dni, Švedinja Charlotte Kalla in Poljakinja Justyna Kowalczyk.

Tek slovenske šampionke je imel dva pola, kar bo vzelo slovenskemu taboru kar nekaj ur za razmislek. Začela je izredno hitro. Po prvi polovici je za vodilno Kowalczykovo zaostajala le 18 sekund, za Kallo pa 17. Nato je v naslednjih 2,7 kilometra v dveh težkih klancih zaostala kar 40 sekund. Tedaj je priletela mimo tudi Kowalczykova, ki je štartala pol minute za Majdičevo. »Kowalczykova je švignila mimo, kot da na mestu tečem. Na koncu sem jo spet začela loviti, a je bilo prepozno za kaj več. V cilju sem bila res kar razočarana, saj se mi je ob takem naporu zdelo nemogoče, da sem toliko zadaj. Sedaj so misli usmerjene že naprej,« je razmišljala uro po tekmi.
V slovenskem taboru so šele iskali glavna spoznanja male generalke za OI.

Velika generalka bo namreč današnji klasični šprint. »Petra je imela veliko priložnost za lep dosežek, a sedaj moramo gledati naprej. V klancih drugega kroga se je videlo, da je imela veliko krizo. Za dodatno analizo bo pomembnih več detajlov,« je razmišljal glavni trener Ivan Hudač, ki je pred tekmo napovedal kot zadovoljivo uvrstitev okoli 12. mesta. Majdičeva je imela na tej razdalji in tehniki teka že zelo podoben dosežek sredi decembra v Davosu, ko je bila prav tako 13. s podobnim za ostankom kot tokrat (1:08) za zmagovalko Rusinjo Kazovo, tokrat tretjo.  V Oberhofu je za uvod Tour de Ski zmagala v podaljšanem šprintu, kar bi lahko primerjali s hitrim začetkom tudi tokrat. Švedinja Charlotte Kalla je načrtno izpustila Tour de Ski. Poljakinja Justyna Kowalczyk je začela sicer hitreje, a priprave na prizorišču olimpijade 1988 so bile očit no pretrde, da bi ujela novo zmago.

Glede na to, da je Petra Majdič v prvem krogu tekla s Silvio Rupil, bi morda to vplivalo na dva obraza. 24- letna tekačica iz Žabnice pri Trbižu je zavila v cilj, tedaj prevzela vodstvo in na koncu dosegla daleč največji uspeh s šestim mestom. »Rupilova mi ni uhajala, celo hitrejša sem bila. Spoznala pa sem, da sem imela v primerjavi z njo slab tek v ravnih odsekih. Razmišljanja takega teka gredo v tri druge smeri. Hitreje sem začela, ker imam za sabo veliko hitrejših intervalov in se mi ni zdelo prehitro. Na tej višini 1400 metrov sem to še prej plačala. Nekaj je zagotovo prispevala tudi kratka časovna aklimatizacija. Po drugi plati hitrega teka nihče ne zmore, če ga ni sposoben. Misli so usmerjene v šprint v klasiki, potem bo jasno več,« je dodala Majdičeva. Tekmo v idealnih zimskih razmerah, kjer ni bilo najboljših Norvežank in Fink, presenetil pa je odličen tek Italijank, Italijanov in Švicarjev, je z najboljšim dosežkom v svetovnem pokalu vpisala še Barbara Jezeršek. S 34. mestom, mesto višje kot lani prav v olimpijskem Vancouvru, je za prvimi točkami zaostala 10 sekund. Danes bo šprintala še Katja Višnar.