Bukovčeva je pojasnila, da zato, ker je že 15 let družinska prijateljica Baričevičevih, za nekatere opozicijske stranke pa je to "verodostojen dokaz vpletenosti visoke politike v dogodek, ki se je končal zelo tragično".

"Nikoli in nikdar nisem pritiskal na pravno službo. Vsekakor tega ne počnem," je kmetijski minister Milan Pogačnik pred dnevi nejevoljno odgovoril na naše vprašanje. Nanašalo se je na upravni postopek glede popadljivih bulmastifov, ki ju je kmetijsko ministrstvo na veliko presenečenje velikega dela strokovne javnosti vrnilo zdaj že pokojnemu lastniku Sašu Baričeviču.

Tudi ministrova pravnica Tanja Hofman je zatrdila, da na njene strokovne odločitve ni nikoli vplival niti minister niti nihče iz njegovega kabineta, predsednik SLS Radovan Žerjav pa je že večkrat javno dejal, da so njihovo stranko - ker je nasprotovala vrnitvi nevarnih psov - skušali utišati tudi ljudje iz kabineta ministra Pogačnika. Je bila med njimi morda državna sekretarka Sonja Bukovec? Na to so namreč včeraj posumili v Novi Sloveniji (NSI), potem ko so iz televizijskih posnetkov razbrali, da je bila Bukovčeva takoj po torkovi tragediji na kraju dogodka. "Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj je bila tam in kaj je počela, ko pa naj politika in vrh kmetijskega ministrstva ne bi bila vpletena v vrnitev bulmastifov," se sprašujejo v NSi.

Nsi: Pogačnik zavaja javnost

Ker je Sonja Bukovec članica SLS, smo Radovana Žerjava povprašali, ali ga je njena navzočnost v Baričevičevi družinski hiši presenetila. "Nismo vedeli, da Bukovčeva pozna pokojnega. S tem tudi ni nič narobe. Navsezadnje je tudi predsednik vlade dejal, da je gospoda osebno dobro poznal. Težava je samo ta, da mu je ministrstvo bulmastife vrnilo protizakonito, za kar je objektivno odgovoren minister. Ali je imela pri tem kakšen vpliv tudi državna sekretarka, bosta morala razčistiti med seboj," meni Žerjav.

Minister Pogačnik je sinoči v Svetu na Kanalu A ponovno zanikal, da bi ljudje iz njegovega kabineta kakor koli vplivali na odločitev pri vrnitvi bulmastifov, Bukovčeva pa je svojo navzočnost na kraju tragedije takole pojasnila: "Že 15 let sem družinska prijateljica družine Baričevič. Sestra preminulega me je v torek, 2. februarja, poklicala po telefonu in sporočila tragično novico. Na kraj dogodka sva prišli skupaj z njegovo sestro." V NSi so kljub temu pojasnilu prepričani, da je televizijski posnetek verodostojen dokaz vpletenosti visoke politike v dogodek, ki se je končal zelo tragično, zato pričakujejo, da bo minister Pogačnik, ki se po njihovem spreneveda in zavaja javnost, takoj odstopil.

Atlas in Yoj ne bi smela nikoli zapustiti zavetišča

Minister Pogačnik mora vlado prihodnji teden natančno seznaniti z vsemi informacijami, povezanimi z nevarnimi bulmastifi. Tudi s tem, ali je bila njuna vrnitev lastniku res posledica dobro pretehtane strokovne odločitve. Mnogi veterinarji in kinologi so namreč svarili, da lahko takšna odločitev ogrozi varnost ljudi, zato so vrnitev odsvetovali. Veterinarka Sabina Stariha Pipan v komisiji ni sodelovala, čeprav v Sloveniji velja za vodilno strokovnjakinjo za vedenjske težave psov. "Vedela sem, da nima smisla, da sem v komisiji, saj menim, da živali, ki so tako hudo poškodovale človeka, ne bi smele več priti skupaj. Atlas in Yoj ne bi smela nikoli zapustiti zavetišča!" je prepričana Stariha-Pipanova.

V sagi z bulmastifi se je tudi izkazalo, da državljani nimajo praktično nikogar, ki bi v takih primerih zastopal javni interes. To je naloga državnega pravobranilstva, ki je sicer vložilo tožbo zoper odločbo kmetijskega ministrstva o vrnitvi bulmastifov lastniku, a jo je upravno sodišče zavrglo. Državno pravobranilstvo je ocenilo, da je ministrstvo s svojo odločitvijo ogrozilo varnost ljudi, vendar je njegova tožba "padla" iz povsem banalnih razlogov - vrhovno sodišče, kamor se je pritožil pooblaščenec dr. Baričeviča, je ocenilo, da bi državno pravobranilstvo za ta primer potrebovalo posebno pooblastilo vlade.

Državna pravobranilka Darinka Novak Zalaznik priznava, da jih je takšna odločitev vrhovnega sodišča presenetila, saj je doslej zadostovalo tudi splošno pooblastilo vlade, da jo lahko zastopa v posameznih primerih. Tako so v istem mesecu dobili dve različni sodbi - v enem primeru so jim priznali splošno, v drugem (bulmastifi) pa bi potrebovali posebno pooblastilo. Novak-Zalaznikova pravi, da so vlado sicer zaprosili zanj, a ker je upravno sodišče njihovo tožbo zavrglo prej, preden je vlada odločala o izdaji posebnega pooblastila, je prošnja zanj postala brezpredmetna. To se je zgodilo lansko poletje, v vladi pa so nam takrat pojasnili, da so na pravosodnem ministrstvu ocenili, da bi vlada pred izdajo takega pooblastila potrebovala stališče kmetijskega ministrstva. Zaradi "zastaranja" tožbe je tako splavala po vodi še zadnja možnost za razveljavitev sporne odločbe kmetijskega ministrstva o vrnitvi bulmastifov lastniku.

Če bi namreč pravobranilstvo s tožbo uspelo, bi dr. Baričevič danes najverjetneje še živel.