Zgodila se je tragedija, katero vsi globoko obžalujemo in je odjeknila med ljudmi kot bomba. Bulmastifi so raztrgali lastnika, ki je svojo veliko in za mnoge nerazumljivo ljubezen do njih plačal z življenjem. Po toči je prepozno zvoniti in sedaj se vsevprek modruje o tem, kdo je kriv za to. Dejstvo je, da je lastnik preko različnih vzvodov dosegel vrnitev svojega krdela domov, za kar se je kljub mnogim resnim svarilom dolgo intenzivno trudil, in to svojo odločenost je sedaj plačal z življenjem.

Po napadu psov na slučajno mimoidočega se je z njimi ukvarjalo veliko strokovnjakov in "strokovnjakov" z različnih področij, ki sedaj po medijih razglabljajo o tem, kako so že vnaprej predvidevali, da se bo vrnitev psov lastniku tragično končala. Vprašanje, zakaj se psov že takoj po prvem napadu ni zaupalo v obravnavo edinemu kinološkemu društvu, ki ima dovoljenje VURS za prevzgojo nevarnih psov, ostaja brez odgovora. Že po prvem napadu bi morala to biti edina možna opcija, o tem ni dileme.

Vendar pa želimo javnost pozvati, da se odzove zdravorazumsko. Ta nesrečni dogodek se je pripetil v spletu nekih zelo neobičajnih okoliščin. Že odločitev, živeti s krdelom kakršnihkoli psov, je redek pojav, kaj šele živeti s krdelom mastifov, ki so v preteklosti že večkrat dokazali, da znajo napasti in bodo to ob prvi priložnosti tudi storili.

Ob tem bi radi še poudarili, da en tak nesrečni dogodek ne more in ne sme biti razlog za nesmiselno posploševanje in sprejemanje neracionalnih hipnih odločitev. Vsak dan se na cestah dogajajo nesreče, pa se zato redko kdo odloči, da bo svoje poti opravljal izključno peš. Zgodil se je tudi 11. september, pa ljudje še vedno masovno potujejo z letali ... in še veliko takih primerov bi se dalo našteti.

Psi so čudovita, pametna, zvesta in ljubeča bitja in že od davnine človekovi spremljevalci, družabniki in pomočniki. Veliko lepega dajejo, čeprav včasih prejemajo od ljudi le slabo. Če se v njihovi glavi sproži napačen signal in reagirajo tako, kot so ti bulmastifi, se to ne zgodi zato, ker so zli, ampak najpogosteje zato, ker je ta signal sprožil človek s svojim napačnim ravnanjem, pa čeprav le zaradi prevelike ljubezni kot v tem primeru - posledice so lahko tragične ne glede na vzrok ali motiv.

Zato tako sedanje kot bodoče lastnike psov pozivamo, da se zavedajo odgovornosti, ki so jo prevzeli z odločitvijo imeti psa, da se poučijo o pravilnem ravnanju in vzgoji živali...vse bodo dobili večkratno povrnjeno. Imejmo živali tako radi, kot imajo one nas, pa bomo vsi skupaj živeli lepše in bogatejše življenje.