Paradni konji letošnjega poletnega festivala bodo po Brlekovih besedah v znamenju vrhunskega plesa, glasbe in gledališča. Ob visokih obletnicah skladateljev Frederica Chopina in Gustava Mahlerja bodo program obogatili s koncerti njune glasbe, festivalsko ponudbo pa bodo obogatili z mednarodno uveljavljenimi glasbeniki in plesalci.

Festival Ljubljana 2010 bodo začeli 6. julija ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z Bachovim Pasijonom po Janezu v režiji Roberta Wilsona. Skoraj teden dni za tem, 12. julija, bo ob 21. uri v letnem avditoriju Križanke uprizorjen musical Maratonci tečejo častni krog gostujočega Gledališča na Terezijah iz Beograda, ki je nastal po kultnem istoimenskem filmu. Sledilo bo dvodnevno gostovanje Akademskega državnega baleta Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga s predstavo Ana Karenina 14. julija ob 20. uri v CD in dan kasneje ob isti uri še z baletno predstavo Ruski Hamlet.

Hydnovo delo Stvarjenje v interpretaciji Münchenske filharmonije in svetovno znanih solističnih pevcev bo 18. julija ob 20. uri uprizorjeno na odru Gallusove dvorane. Naslednji večer bodo namenili baletni predstavi Balet za življenje koreografa Mauricea Bejarta, v izvedbi njegove baletne skupine iz Lozane ter s kostumografijo modne ikone Giannija Versaceja.

Med gostovanjem Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga in maestra Valerija Gergijeva bo 11. in 12. avgusta ob 18. uri na programu Gallusove dvorane Straussova opera Žena brez sence, večer za tem pa bo namenjen koncertu s pianistom Denisom Macujevom. Izvajal bo glasbo Stravinskega, Prokofjeva in Ščedrina.

Mariborska operno-baletna hiša bo 22. julija ob 21. uri v Križankah gostovala s predstavo Čajkovskega Pikova dama. V naslovni vlogi bo nastopala Marijana Lipovšek. Na istem prizorišču bodo 29. julija ob 21. uri uprizorili novo koreografsko delo Edwarda Cluga "Watching Others"- Gledati druge, ki ga izvajajo ob Chopinovi glasbi.

Vlado Kreslin bo v sklopu festivala nastopil že osemnajstič, tokrat 20. avgusta ob 20.30 v Križankah. Za konec se bo 24. avgusta ob 20.30 na letni oder Križank vrnil še režiser Tomaž Pandur - tokrat s predstavo Hamlet. Nakup vstopnic z deset odstotnim popustom je v predprodaji do 30. aprila mogoč tudi preko prenovljene spletne strani Festivala Ljubljana, nova pa je tudi grafična podoba brošur in plakatov.

Ob slovenskem kulturnem prazniku bo Festival Ljubljana v sredo, 10. februarja, pripravil šesti koncert glasbenega cikla Mladi virtuozi. Nastopila bo avstrijska sopranistka Martina Hetzenauer in pianist Charles Spencer. Teden od 19. do 25. marca bo v znamenju 25. jubilejnih Slovenskih glasbenih dnevov, ki jih bodo letos priredili v CUK Kinu Šiška, je novinarjem povedala direktorjeva desna roka Veronika Brvar.