Ammann ima pet tekem pred koncem svetovnega pokala že 157 točk naskoka pred Schlierenzauerjem, ki je bil včeraj (šele) tretji. Med velika tekmeca za skupno zmago se je namreč zrinil 32-letni Poljak Adam Malysz, ki prihaja v vrhunsko formo tik pred olimpijskimi igrami, kjer mu manjka le še zlata kolajna. Schlierenzauer je pričakoval gladko zmago, saj je bil do včeraj prvi na vseh tekmah, na katerih je nastopil v Klingenthalu: trikrat je slavil poleti na veliki nagradi, dvakrat pozimi za svetovni pokal. Veliki osmoljenec je znova nepredvidljivi Finec Harri Olli, saj se po zmagi v kvalifikacijah sploh ni uvrstil v finalno serijo.

Slovenija je z dvema tekmovalcema med prvih petnajst, 8. Robert Kranjec, 14. Jernej Damjan, dosegla lep uspeh, medtem ko sta Jurij Tepeš (32. mesto) in Primož Pikl (33. mesto) ostal brez točk svetovnega pokala. Po prvi seriji je kazalo celo na dve uvrstitvi med elitno deseterico, saj je bil ob polčasu Kranjec šesti, Damjan pa deseti. "Skoka nista bila tehnično popolna, naredil sem namreč majhno napako, a osmo mesto je lep dosežek," je bil jedrnat Robert Kranjec, ki tako na olimpijske igre odhaja v vlogi tekmovalca, ki se glede na formo v boj za najvišja mesta lahko vmeša z napadom iz ozadja. "Dva med petnajst, od tega eden med deset, to je realna norma in dosežek, s katerim bi bili zadovoljni po vsaki tekmi. Kranjec in predvsem Pikl sta na treningu kazala za odtenek boljše skoke, kot je bila realizacija na tekmi, a smo kljub temu zadovoljni. Robi skače na visoki ravni in pridobiva prave občutke. Jernej kaže napredek na treningih in tekmah, s 14. mestom je dosegel drugo najboljšo uvrstitev v letošnji zimi, kar je dober znak pred naslednjimi preizkušnjami," je dodal glavni trener slovenske reprezentance Matjaž Zupan.

Za Kranjca, ki se je petič letos uvrstil med najboljših deset, in Pikla je bil tekma tudi generalka za olimpijske igre. Po tekmi sta se skupaj s selektorjem Matjažem Zupanom vrnila domov na dva dni kondicijskega treninga in dan počitka ob domačem ognjišču, v Kanado pa bosta s Petrom Prevcem in Mitjo Mežnarjem poletela v ponedeljek. Damjan bo v soboto nastopil še na tekmi posameznikov v Willingenu, ki je eno njegovih najljubših prizorišč, saj je tam osvojil drugo in tretje mesto. V Willingenu bodo v soboto tekmovali še Tepeš, Urbanc in Hrgota, v nedeljo na moštveni preizkušnji pa namesto Damjana še Kramaršič.