Ugledni kinolog Jože Vidic meni, da psov, ki so v krdelu lahko izjemno nevarni, Baričeviću po napadu Megliča ne bi smeli vrniti. »Za tiste, ki so bili v komisiji in ki so dovolili, da sta se psa vrnila k lastniku, so zdaj gotovo zelo neprijetni trenutki,« pravi Vidic. Preživela žrtev istih bulmastifov, Meglič, pa kmetijskega ministra Milana Pogačnika poziva k odstopu: »Ne vem, kdo bo nosil odgovornost za to, kar se je zgodilo danes. Mislim, da je kmetijski minister Milan Pogačnik prvi, ki bi moral takoj napisati odstopno izjavo.«

Dvorišče hiše na Oražnovi ulici 11 v Ljubljani je bilo včeraj popoldne prizorišče brutalnega napada bulmastifov, ki so raztrgali in ubili svojega lastnika, dr. Saša Baričevića. Isti psi so že pred leti le nekaj metrov od včerajšnje tragedije hudo ranili naključnega mimoidočega. »Trikrat, štirikrat sem dr. Baričeviću rekel: »Tudi vas bodo enkrat napadli,« je po tragediji za Dnevnik povedal ugledni kinolog Jože Vidic.

Povečano časovno preglednico si oglejte tukaj.

Včeraj okoli pol petih popoldne so trije pobesneli psi Baričevića napadli na dvorišču domače hiše, kjer naj bi po besedah sosedov po smrti žene Zore Roter živel sam. Pred pobesnelimi bulmastifi se ni mogel braniti in je le nemočno kričal in vpil na pomoč. Njegove krike so slišali nekateri sosedje in mimoidoči, ki so poklicali policiste. Ti so se s psi spopadli tudi s strelnim orožjem. »Najprej smo slišali dva strela, nato pa še štiri,« nam je zaupala študentka, ki je bila na obisku pri prijatelju – v bloku nasproti hiše, kjer se je odvila krvava drama. »Pozneje so v hiši spustili rolete, tako da nismo vedeli, kaj se dogaja,« nam je še povedala študentka, ki pravi, da je videla tudi policista z obvezano roko. Policisti so po naših podatkih enega od psov takoj ubili, dva pa naj bi se zatekla v svojo uto, in so ju veterinarji pozno zvečer usmrtili.

Na prizorišču tragedije več kot deset policistov

Na Oražnovi ulici se je včeraj zvečer še trlo policistov, ki so s svetilkami v rokah hodili okoli hiše in varovali okolico. Zaradi preiskave je bilo včerajšnje policijsko poročilo sicer še precej skopo, potrdili pa so, da so bile poškodbe napadenega tako hude, da je na kraju dogodka umrl.
Poleg več kot deset policistov so pred prizoriščem krvavega napada dalj časa dežurali reševalci, na kraj morije pa je prišel tudi delavec veterinarsko-higienske službe. Opazili smo vidno pretreseno Baričevićevo sestro, ki so ji policisti pomagali v bratovo hišo.

Potem ko so bulmastifi marca 2006 v Ljubljani napadli Stanislava Megliča, so jih poslali v zavetišče Gmajnice. Atosa so latniku vrnili že pred časom, Atlasa in Yoj pa 23. junija lani, saj je posebna strokovna komisija, ki jo je imenovalo kmetijsko ministrstvo (MKGP), na veliko zgražanje domala vse veterinarske stroke ocenila, da je vrnitev (pod določenimi pogoji) varna. Jože Vidic je sinoči ostal brez besed, ko smo mu povedali, da so bulmastifi Atlas, Yoj in Atos do smrti pogrizli lastnika Saša Baričevića. »Grozljivo, grozljivo! Ubogi človek, zakaj neki je imel tako rad te pse!« je bil njegov prvi odziv. »Nikoli in nikdar mu jih ne bi vrnil. Štirideset let se poklicno ukvarjam s psi, zato vem, kaj se lahko zgodi. Baričevića sem opozoril, da ko bo v njihovih očeh naredil kaj narobe, bo konec. To so namreč zelo samozavestni psi, ki jih, ko jim nekaj ni po volji, prav nič ne ustavi, ne glede na to, za koga gre,« pravi Vidic.

In obžaluje, ker ga dr. Baričević ni hotel poslušati. »Nič se mu ni dalo dopovedati. Prosil me je, naj bom član komisije, ki je odločala o vrnitvi Atlasa in Yoj, a sem sodelovanje zavrnil.
Povedal sem mu: 'Z mojim podpisom ju ne boste dobili nazaj.' Vsak laik je vedel, da dr. Baričević ni imel nobene avtoritete, ti psi pa so, še zlasti v krdelu, neustavljivi.«

Pod sklep o vrnitvi psov se ne bi podpisal

»Ponudil sem mu celo, da poiščem dva človeka, ki bi vzela vsak po enega psa. A se je zdelo, kot da me je preslišal. Če bi sodeloval v komisiji, se pod sklep o vrnitvi psov lastniku ne bi nikoli podpisal, kajti v takem primeru človek ne sme podleči čustvom. Za tiste, ki so bili v komisiji in ki so dovolili, da sta se psa vrnila k lastniku, pa so zdaj gotovo zelo neprijetni trenutki,« meni Vidic. In dodaja, da je smrt zaradi ugriza psov grozljiva. »Tega si dr. Baričević ni zaslužil. Vse tragedije, povezane s temi psi, so predraga šola za vse nas. Streznimo se, vendar! Tisti, ki so to skuhali, ne bodo mirno spali. Mislili so, da so z vrnitvijo psov pomagali dr. Baričeviću, a se na koncu vselej izkaže, da ima prav stroka,« je prepričan Vidic.

Smrt dr. Baričevića je šokirala tudi Stanislava Megliča, ki so ga isti bulmastifi napadli 15. marca 2006. »Spominjam se hudih bolečin po vsem telesu. Spominjam se tudi renčanja, trganja in škrtanja zob, čutil sem, kako se mi trga koža. Vsepovsod je škropila kri. Mislim sem, da bom umrl,« je Meglič pred kratkim pripovedoval na sodišču, kjer že več kot tri leta poteka sodni proces zaradi tega tragičnega dogodka. »Ves čas sem pozival k zdravi pameti, da se ne bi še komu zgodila taka grozota, kot se je meni.

Najmanj, kar bi morala storiti država, je, da ne bi dovolila, da ti psi še kdaj bivajo skupaj. Ne vem, kdo bo nosil odgovornost za to, kar se je zgodilo danes.«

Kmetijski minister bi moral odstopiti

»Mislim, da je kmetijski minister Milan Pogačnik prvi, ki bi moral takoj napisati odstopno izjavo. Pri vračanju teh nevarnih psov lastniku je namreč šlo za vmešavanje politike, za močne zveze. In če država deluje na vseh področjih tako, kot je delovala v tem primeru, me je sram, da sem državljan Slovenije!« je ogorčen Meglič.

Minister Milan Pogačnik pa se za Baričevićevo tragedijo ne čuti odgovornega. Čeprav je veterinarski inšpektor Uroš Andrenšek izdal kar tri odločbe, po katerih bi bilo treba psa humano uspavati, je minister s pomočjo ljudi v svojem kabinetu, pravnikov na ministrstvu in posebne strokovne komisije, ki jo je pomagal sestavljati kar Baričević, odločil drugače. Junija lani je (MKGP) nevarna pasa vrnilo lastniku. »To je res tragična zgodba, toda zelo težko bi ravnal drugače, ko pa je bilo izvedensko mnenje takšno, da se psa pod določenimi pogoji lahko vrneta k lastniku. Na podlagi česa bi lahko ravnal drugače? MKGP je spoštovalo veljavne zakone in mnenje izvedencev za vedenje psov, za živali pa je vedno odgovoren lastnik,« se odgovornosti brani Pogačnik. In dodaja, da je v pripravi tudi sprememba novele zakona o veterinarskih merilih skladnosti, s katero bodo omejili število živali, ki jih ima lahko nekdo v stanovanju. Na MKGP teče tudi revizija postopka odločanja v primeru vrnitve bulmastifov lastniku, njeni izsledki pa še niso znani.