To je sto milijonov evrov več od uradne vrednosti projekta, ki so jo oktobra lani določili v Holdingu slovenske elektrarne (HSE). Da bo gradnja šestega bloka stala 1,1 milijarde evrov, natančneje 1103 milijonov evrov, je že minulo sredo na novinarski konferenci potrdil tudi direktor TE Šoštanj Uroš Rotnik. Ta cena vsaj uradno zajema tudi stroške financiranja. Na vprašanje, ali HSE še vedno vztraja pri tem, da bo blok 6 skupaj stal 1,1 milijarde evrov, so nam včeraj iz Šoštanja odgovorili pritrdilno.

Zakaj so torej v EBRD k ceni projekta prišteli še dodatnih sto milijonov evrov, o kateri vsaj v javno dostopnih dokumentih iz HSE ni sledu? Kot nam je pojasnila predstavnica banke za odnose z javnostjo Bojana Todorovska, je "težko opredeliti točne stroške projekta takšne velikosti, še posebno, ko pogovori o finančni konstrukciji še niso končani". "Stroški projekta so lahko v tej fazi ocenjeni le približno," dodajajo v EBRD.

Njihovo pojasnilo tako odpira vprašanje, kako so lahko v HSE končno ceno projekta jasno napovedali že oktobra. Kot so takrat pojasnili v nadzornem svetu holdinga, ki ga vodi Franc Žerdin, je 1,1 milijarde evrov "predračunska vrednost projekta", ki je bila navedena tudi v investicijskem načrtu za blok 6. Že pred časom pa smo v Dnevniku razkrili, da so se v HSE in Šoštanju pod pritiskom okoljevarstvenikov odločili, da pri gradnji ne bodo sledili investicijskemu načrtu. Sosednji blok 5, ki bi moral po omenjenem načrtu delovati še do leta 2027, bo že z zagonom šestega bloka leta 2015 postal "hladna rezerva". To posledično pomeni, da tudi končna cena iz načrta še zdaleč ni zavezujoča za vpletene, pri čemer pa najbrž ni pričakovati, da se bo tudi uradno dvignila, še preden bo državni zbor odločal o poroštvih HSE pri zadolževanju za financiranje projekta.

Da bi se lahko blok 6 med samo gradnjo podražil, nakazuje tudi najnovejša različica finančne konstrukcije projekta. Medtem ko naj bi ga holding in TEŠ financirala s 439 milijoni evrov lastnih sredstev in posojil, bodo v Šoštanju najeli še okrog 550 milijonov evrov posojil od Evropske investicijske banke (EIB). Ob tem so EBRD zaprosili še za 150-milijonsko posojilo in organizacijo konzorcija komercialnih bank, ki bi v blok 6 vložile še za 200 milijonov evrov posojil. Vsi finančni viri so skupaj "težki" več kot 1,3 milijarde evrov, kar je 200 milijonov več od holdingove predračunske vrednosti bloka 6.

Ob tem velja spomniti, da je bil projekt na tolikšno vrednost ocenjen še pred slabim letom dni, natančneje v eni od novelacij investicijskega programa. Kasneje so vrednost projekta v Šoštanju po dodatnih pogajanjih z Alstomom, ki naj bi pristal na znižanje cene tehnološke opreme z 800 na 690 milijonov evrov, znižali. Kljub temu nam je več virov v zadnjih tednih potrdilo, da naj bi si TEŠ in Alstom pri znižanju vrednosti pogodbe pomagala z izločitvijo nekaterih del, ki jih je zajemala prejšnja različica pogodbe. Po naših informacijah tako prvotna cena opreme vključuje tudi njeno montažo, ki jo bo TEŠ po novi različici oddal zunanjemu izvajalcu. Prav vrednost omenjenih del pa bi lahko vsaj delno "zapolnila" razliko med holdingovo ceno bloka 6 in vrednostjo projekta, ki so jo pred dnevi sporočili iz EBRD.

primoz.cirman@dnevnik.si