Podobno pot so ubrali člani srbskega boba štiriseda, v katerem sta dva Slovenca. Damjan Zlatnar, sicer tekač na 110 metrov z ovirami, in Uroš Stegel upata, da bosta na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru nastopala za Srbijo. Normo sta izpolnila 17. januarja skupaj s srbskima kolegoma. Sedaj čakata le še na srbski potni list in dovoljenje za nastop "pet minut pred dvanajsto" v najetem bobu (najemnina 100.000 evrov vrednega boba na sezono znaša 15.000 evrov). "Srbi so zelo zainteresirani, saj želijo promovirati ta šport. Če bodo imeli zagotovilo, da bomo tekmovali na olimpijskih igrah, so nama nemudoma pripravljeni dati potni list. Sedaj čakajo mednarodni olimpijski komite za dovoljenje, slednji pa srbskega, da pošlje vso potrebno dokumentacijo s potnim listom vred. Tako se vrtimo v začaranem krogu. Ampak do konca tedna bi morala pasti odločitev, če bova z Urošem lahko potovala v Vancouver. Pri Srbih pač vlada improvizacija, sistematike ni," je včeraj povedal Damjan Zlatnar, ki je na olimpijskih igrah tekmoval v teku na 110 metrov z ovirami v Pekingu.

Prav po igrah v Aziji se je resneje začel ukvarjati z bobom in spoznal, kaj je adrenalin: "Tisti, ki pravi, da je skok z elastiko adrenalinski šport, naj se enkrat poskusi z bobom obrniti na glavo pri 130 kilometrih na uro." Zlatnarju se je to pripetilo mnogokrat. Pravzaprav se mu skoraj na vsaki tekmi. "Če se ne bi na vsaki tekmi obrnili na glavo, bi normo dosegli že decembra in imeli bi dovolj časa za urejanje dokumentacije. Zgodilo se nam je, da smo bili na evropskem pokalu po prvi vožnji četrti, v drugi pa smo se prevrnili in olimpijska norma je šla po zlu. Mislim, da sem se v štirisedu prevrnil sedemkrat," je dejal slovenski rekorder v teku na 110 metrov z ovirami. Pri bobu lahko unovči hitrost, ki jo je pridobil na atletski stezi. Toda ledena steza je veliko bolj nevarna kot tartanska. To je na lastni koži zelo dobro občutil Zlatnarjev kolega iz ekipe: "Imel je pretres možganov. Ko je izstopil iz boba, je padel skupaj. Zdravniška ekipa ga je že čakala, ker je ta vseskozi v pripravljenosti." To pa ni edini takšen primer, podobne nezgode se dogajajo ves čas: "Bob je nevarnejši kot na primer skeleton. Ko se prevrneš, je občutek klavstrofobičen. Vse te peče in boli, lahko dobiš opekline. Pred časom je dogodila huda nezgoda, ko se je prevrnila ruska ženska ekipa. Za njo so spustili moško posadko in prišlo je do trka. Ena od ruskih reprezentantk je še vedno v komi."

Če bo srbski bob nastopal na olimpijskih igrah, si Zlatnar obeta uvrstitev okoli 20. mesta. Prepričan pa je, da bo Srbija boljša od Jamajke. Ta očitno od leta 1988 še ni napredovala toliko, da bi se znebila priponke eksoti: "Jamajčane smo videli v Lake Placidu v Kanadi. Na olimpijskih igrah nimajo nobenih možnosti, so bolj za na filmska platna."