Radič se odlikuje po svojem grenkem okusu in je priznana delikatesa, ki lahko nadomesti katerokoli listnato zelenjavo. Grenčine radiča povečujejo tek in pospešujejo prebavo. Ker poznamo več sort radiča, ki oblikuje glavo ob določenem načinu ali času gojenja, sicer pa ne, ne moremo govoriti enoznačno za vse. Zgodaj spomladi, že marca, lahko sejemo tržaški solatnik, verono, treviškega rdečega in bianco di milano. To lahko storimo še vse do avgusta. Tržaški solatnik sejemo na gosto v vrste, da listi ostanejo nežni. Režemo jih celo poletje in še naslednjo pomlad, ker dobro prezimi. Če ga razredčimo, razvije majhne in koničaste zelene glavice. Tudi zelene liste radiča verona režemo celo poletje. Jeseni listi pordečijo in oblikujejo rdeče glavice, ki prezimijo. Okusen treviški rdeči tudi prezimi. Bianco di milano pa oblikuje majhne zelene glavice, ki dobro prezimijo. Radiče palla rosa, pan di zucchero in castelfranco sejemo od 21. junija do 10. julija. Vsi jeseni oblikujejo lepe glavice: palla rosa kompaktno vinsko rdečo, pan di zucchero podolgovato, fino zeleno s kompaktnim osrčjem, ki zdrži na prostem tja do decembra, castelfranco pa prikupno glavico zeleno rumene barve z rdečimi pegami. Domači sorti averto in palla bianca lahko posejemo tudi še avgusta. Dobro prezimita. Palla bianca oblikuje glavico zelene barve, averto pa glavico zeleno rjavkasto rdeče barve. Seme radiča lahko sejemo tudi v ogrevanem rastlinjaku, spomladi pa ga presadimo na prosto. Ob primernem načinu shranjevanja ostane svež in zdrav več tednov po pobiranju z vrta.

Najenostavnejši način je, da glave zavijemo v časopisni papir in jih na tesno položimo v zabojček. Zabojček damo v hladen in suh prostor, še najbolje v klet.