28-letni Kranjčan je s tem ponovil uspeh Primoža Peterke, ki svetovni pokal v poletih dobil leta 1997. Do izjemnega uspeha je Kranjec prišel v zmago in dvema drugima mestoma na tekmah za svetovni pokal ter s tem napovedal visoke ambicije tudi za svetovno prvenstvo od 18. do 21. marca v Planici.

Včerajšnja preizkušnja je bila prava živčna vojna. Po prvi seriji je bil slovenski rekorder na petem mestu, potem ko je opravil dober polet v zelo težkih pogojih, v finalu pa z najdaljšim poletom dneva 214 metra le potrdil enega največjih uspehov v zgodovini slovenskih smučarskih skokov. Slovenski uspeh sta dopolnila Jurij Tepeš z 21. mestom (najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu) in Jernej Damjan z 28., medtem ko so Primož Pikl (31. mesto) ni uvrstil v finale. V poskusni seriji je grdo padel Avstrijec Andreas Kofler, ki pa je po zadnjih informacijah utrpel le udarnine na hrbtu in mečih, tako da njegov nastop na februarskih olimpijskih igrah ni vprašljiv.

"Po težki prvi seriji na nedeljski tekmi je Robi v finalu dokazal, da mu trenutno na letalnici ni nihče kos. Tukaj je vselej poletel čez 200 metrov. V prvi seriji je bilo zelo kritično, ker je bil nalet izjemno nizek, veter pa je ugašal, zato smo kar globoko dihali, da se Robiju ne bi zalomilo. Predvsem hrbtišče skakalnice je bilo zelo težko preleteti, saj se je dobesedno plazil in z repi smuči skoraj že dotaknil snega. Kako težko je bilo, se je videlo pri takšnih mojstrih, kot sta Finec Olli in Norvežan Romoeren, ki sta ostala brez finala. Prvi skok sicer ni bil tako dober kot v soboto drugi s padcem in včeraj v finalu, vendar je Robi v tem trenutku v taki formi, da tudi z malce slabšim nastopom drži stik z najboljšimi predvsem na letalnicah. Deloval je zelo suvereno," je povedal vidno srečni slovenski selektor Matjaž Zupan in o Kranjčevem dvoboju s Schlierenzauerjem dodal: Schlierenzauer je zdaj videl, kako je, če se boriš iz ozadja in če ni vse tako, kot si želiš. Tekmovalci, ki nenehno zmagujejo, so vajeni, da gre vse po njihovem načrtu. Ko nekaj ne gre, jih vsaka malenkost zmoti. Pričakovali smo hujši napad Schlierenzauerja, a tudi on v težkih razmerah ni mogel napraviti res dolgega poleta. Mogoče tudi njegovi skoki niso več tako zelo kakovostni. Čestitke tudi Tepešu, ki je naredil dva lepa skoka in s tem osvojil prve letošnje točke."

Na sobotni moštveni tekmi so bili Slovenci peti (zmagala je Avstrija), potem ko je v zadnjem poletu Kranjec padel pri 226 metrih, sicer bi bil to nov rekord letalnice. Leteči Kranjčan je moral celo skrajšati polet, ker bi pristal na ravni. O ekipni tekmi je Zupan povedal: "Realno smo spadali na peto mesto, v boju za četrto mesto z Nemci se nam po spletu okoliščin ni izšlo. Robi je v finalu naredili super polet, a žal padel, ker je skušal v puhastem snegu narediti telemark. A prav odločitev za telemark je dokaz, kako močnega se počiti. To je bil najboljši skok v vsej njegovi športni karieri."