Poleg globe bodo mestni redarji tako kot policisti pristojni tudi za izrekanje kazenskih točk, ob hujših prekoračitvah pa bodo voznika poslali k sodniku za prekrške. Kot so povedali na Mestni občini Ljubljana, bodo mestni redarji hitrost merili predvsem v okolici šol, vrtcev, domov za ostarele ter drugih lokacijah, kjer je pričakovati večje število udeležencev v prometu, na katere je potrebno še posebej paziti in ki so najbolj ogroženi.

Radarja tipa multaradar C je mestno redarstvo za 76.000 evrov kupilo pri podjetju Intermatic, kjer so jim lani poleti ta tip radarja za dva meseca že posodil. Takrat so samo z enim radarjem zabeležili skoraj 2700 kršitev hitrosti. Temu primerna so pričakovanja mestne občine, ki je v letošnjem proračunu v primerjavi z lanskim skoraj podvojila načrtovane prihodke iz glob in drugih denarnih kazni na dobrih pet milijonov evrov.

Podlago za kaznovanje prehitrih voznikov so redarji dobili z novelo zakona o varnosti cestnega prometa, ki jo je državni zbor sprejel 15. julija lani, v veljavo pa je stopila 11. avgusta. Še pred ljubljanskimi redarji so prekoračitve hitrosti začeli kaznovati v Celju.