Poslanci o potezi, s katero so nepremišljeno uvedli cenzuro interneta v Sloveniji, sploh niso temeljiteje razpravljali.

Tako so odločili poslanci kljub temu, da so že pred nekaj tedni na direktoratu za informacijsko družbo ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) opozorili, da je omejevanje svobode interneta neposredno povezano z omejevanjem svobode izražanja kot ustavno zajamčene pravice. Vršilec dolžnosti direktorja direktorata za informacijsko družbo Nikolaj Simič je pojasnil, da so mnenje izdelali "kot obvestilo javnosti in kot napotek inšpekcijskim službam, da v primeru ugotovljenih kršitev zakona o igrah na srečo upoštevajo tudi načelo sorazmernosti, vključno s potrebo po jasnosti in določnosti izrečenih ukrepov". Zaradi tega so predlagali, da bi bilo dostop do spletnih iger na srečo dejansko mogoče omejevati le pri tistih slovenskih ponudnikih dostopa do svetovnega spleta, ki so v pogodbenem odnosu s tujimi prireditelji iger na srečo, ne pa kar pri vseh po vrsti.

Strokovnjak za informacijsko zasebnost in urednik spletnega portala Pravokator Matej Kovačič z ljubljanske fakultete za družbene vede opozarja, da je vprašljiva predvsem smiselnost blokiranja spletnih strani, saj povprečni uporabniki blokade lahko tehnično zelo enostavno zaobidejo. "Gre za težke in izjemne ukrepe, ki bi po mojem mnenju smeli biti le v pristojnosti sodišč, ne pa vladnih uradov," je še ocenil Kovačič.

Na ministrstvu za finance so že pred časom pojasnili, da je treba "nadzorovanje svetovnega spleta v Sloveniji uzakoniti, ker sta zakonodajalec in urad za nadzor prirejanja iger na srečo dolžna izvajati ukrepe, ki jih je mogoče in smotrno izvesti, čeprav se zavedata tehničnih težav pri preprečevanju nedovoljenega prirejanja iger na srečo po internetu". Ob tem je vodja slovenskega odzivnega centra za omrežne incidente SI-CERT v Arnesu Gorazd Božič opozoril, da "ni bilo mogoče v politiki o tej temi zaslediti nobene širše razprave na to temo, kar je škoda". Božič upa, da bo v praksi obveljalo mnenje MVZT, "saj si bomo v nasprotnem primeru le zatiskali oči pred neučinkovitostjo internetnega filtriranja tujih spletnih mest".

V imenu poslanske skupine Zares je Franco Juri med razpravo napovedal, da bo Zares zakon podprla le pod pogojem, da bo vlada čim prej spremenila sporne določbe, "saj bi ob njihovem nepravilnem tolmačenju lahko prišlo do zlorab pri razpolaganju s spletom," je še dejal Juri. Kot trdijo naši viri iz strokovne javnosti, naj bi vlada v kratkem to tudi dejansko storila.