Na poletih v Oberstdorfu so sodniki prvič v tej zimi posegli po novem sistemu točkovanja, ki so ga uspešno testirali že na poletni veliki nagradi. Nova pravila v tekmovalnem sistemu, ki so jih sicer pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) zelo uspešno testirali na poletni veliki nagradi FIS, z odobravanjem pa so bila sprejeta tudi med stroko, upoštevajo različno jakost in smer vetra po matematični formuli za vsakega skakalca posebej in omogočajo tekme brez prekinitev zaradi spremenljivih vremenskih razmer. Poleg tega lahko žirija tekmovanja spreminja naletno mesto med samim tekmovanjem.

Kranjec v kvalifikacijah ni nastopil, potem ko je bil na obeh uradnih treningih najdaljši med vso konkurenco. Damjan (190,5 metra; 178,2 točke) je bil 16. med kvalifikanti, Tepeš (189,5; 176,2) 19., Pikl (186,5; 170,7) pa 22.

Kranjec bo skušal ta konec tedna "poleteti" do malega kristalnega globusa za skupno zmago v poletih, saj ima pred vodilnim Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem pred zadnjo tekmo 35 točk prednosti (to sezono v skupni seštevek štejejo namreč samo tri tekme, na uvodnih dveh pa je Kranjec vknjižil zmago in drugo mesto).

V soboto bo najprej v Oberstdorfu ob 14. uri na sporedu ekipna tekma, dan pozneje pa še posamična preizkušnja. Sicer pa tekmi v Oberstdorfu že štejeta tudi za tako imenovano ekipno turnejo (FIS team tour). Poleg dveh tekem na letalnici v Oberstdorfu se bodo skakalci za točke turneje merili še v Klingenthalu in Willingenu.