Veliki načrt, da bi v atmosfero poslali umetno narejene delce, ki bi odbijali sončno toploto, bi po hitrem postopku znižal temperature na Zemlji, dokler ne bi zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida doseglo svojega učinka, trdijo znanstveniki. Okoljski znanstveniki David Keith iz univerze v Calgaryju, Edward Parson z univerze Michigan in Roger Morgan iz univerze Carnegie Mellon so o tem pisali v znanstveni publikaciji Nature.

Priznali so, da razumejo nasprotovanja drugih znanstvenikov, vendar so vseeno pozvali k čim prejšnjemu začetku mednarodnih eksperimentov, preden bi bilo prepozno in podnebnih sprememb ne bo več možno ustaviti. Vlade so pozvali k ustanovitvi večmilijonskega denarnega fonda za raziskavo umetno sproženih vulkanov in drugih tehnik za nadzorovanje sončnega sevanja, da bi Zemljo zaščitili pred sončno svetlobo.

"Idejo načrtne manipulacije ravnovesja Zemljine energije, da bi ustavili podnebne spremembe, mnogi vidijo kot nevarno igranje z naravo,“ so napisali. "Mnogi znanstveniki so protestirali proti raziskavam glede nadzorovanja sončnega sevanja, trdili so, da bi razvoj sredstev za izvajanje takšnih nalog zmanjšal politično voljo glede zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov. Mislimo, da so tveganja, če raziskave ne izvedemo, večja kot tveganja, če jo izvedemo.“

Pravijo, da bi bili za dosego enakega učinka stroški nadzorovanja sončnega sevanja stokrat manjši, kot stroški zmanjšanja emisij. Izpostavili so tudi tveganje, da bi se lahko manjše skupine ali države odločile za lastne ukrepe v tej smeri.

Zapisali so: "Možno je, da se taka država, potem ko izčrpa druge poti za omejevanje podnebnih tveganj, odloči za začetek postopnega, dobro nadzorovanega programa tudi brez mednarodnega sporazuma. V tem primeru bi ena država – ki ne bi rabila biti velika ali bogata – lahko uničila trud za preprečitev podnebnih sprememb ali pa močno otežila njihovo omejevanje s strani drugih držav.“

Povečanje vsebnosti naravnih sulfatnih delcev v zgornji atmosferi je po izbruhu filipinskega vulkana Mt. Pinatubo leta 1991 temperature po vsem svetu znižalo za pol stopinje Celzija.

Druga možna rešitev s strani geoinženiringa je razprševanje drobnih kapljic morske vode v zrak, s čimer bi ustvarili nizko stopnjo oblačnosti, ki bi zmanjšala dnevne temperature nad oceani.