Pristojni izjav sicer ne dajejo, toda po nam dostopnih informacijah bo Furlan kmalu po sprejemu spremembe zakona o policiji predlagan v imenovanje za direktorja NPU. Furlan se je že vrnil iz BiH, kjer je bil zaradi svojega dela izpostavljen obveščevalni obdelavi in specialnim prijemom (ponujali naj bi mu celo prostitutke), da bi ga kot tožilca diskreditirali. V zakulisju slovenskih preiskovalnih organov se že dalj časa ugiba, kdo bo prvi direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) (poljudno imenovanega slovenski FBI), nove specialne kriminalistične enote, ki se bo ukvarjala z najzahtevnejšimi preiskavami gospodarskega kriminala, korupcije in organiziranega kriminala. Po doslej zbranih podatkih je najresnejši, pravzaprav edini kandidat za položaj direktorja NPU tožilec Harij Furlan, ki se je prejšnji mesec vrnil z mednarodne misije v Bosni in Hercegovini.

Tam je kot tožilec posebnega oddelka za gospodarski kriminal preiskoval posle predsednika vlade Republike Srbske Milorada Dodika. Čeprav so bosanski mediji napovedovali, da bo slovenski tožilec Furlan še do konca lanskega leta vložil obtožnico zoper Dodika, se to ni zgodilo. Namesto tega je pred kratkim v nepojasnjenih okoliščinah prišlo tudi do razformiranja Furlanove skupine preiskovalcev v BiH. Furlan je trenutno okrožni tožilec na tožilstvu v Novi Gorici, kjer se menda "kazensko" ukvarja z malenkostnimi zadevami. Pred odhodom iz Slovenije leta 2008 je bil namreč Furlan vodja Skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala v Ljubljani, to mesto pa je zapustil (po besedah njegovih kolegov) po sporu z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar v času sporne aretacije tožilca Boštjana Penka v ljubljanski Zupančičevi jami.

Goršek: Furlana spoštujem

Včeraj smo poskušali dobiti Furlanovo izjavo glede njegove kandidature za mesto direktorja NPU, vendar nam ga je tajnica na novogoriškem tožilstvu sprva prevezala, nato pa nas po nekaj trenutkih čakanja vprašala, kdo kliče. Ko smo dejali, da kličemo z Dnevnika, je po preverjanju povedala, da Furlan ni dosegljiv. Zato smo poklicali tudi generalnega direktorja policije Janka Gorška, ki bo imenoval novega direktorja NPU. Goršek je dejal, da tega, ali je Furlan favorit za direktorja NPU, ne more komentirati, potem pa povedal, da Furlana kot strokovnjaka izjemno ceni. Več zanesljivih virov pa nam je potrdilo, da je Furlan edini kandidat za direktorja NPU, vendar javno zdaj tega nihče od odgovornih še ne bo povedal, saj niti še ni sprejeta zakonska podlaga, po kateri bo novi direktor NPU imenovan. Postopek bo precej zapleten, saj bo morala h kandidatu dati soglasje tričlanska komisija, sestavljena iz predstavnika računskega sodišča, predstavnika državnotožilskega sveta in strokovnjaka s področja dela varnostnih organov.

Spletke iz Bosne

Harij Furlan je javnosti postal znan v začetku leta 2008, ko so bili v realizaciji akcije Čista lopata aretirani gradbeni baroni Ivan Zidar, Dušan Černigoj in Hilda Tovšak. Predkazenski postopek je usmerjala Furlanova skupina tožilcev. Kmalu zatem, ko so začeli za potrebe političnih obračunavanj v javnost prihajati operativni podatki iz Čiste lopate, naj bi nastal prvi resnejši spor med Furlanom in Brezigarjevo. Furlan naj bi bil v zadnji fazi svojega dela v BiH zaradi pregona tamkajšnjega srbskega političnega vrha deležen tudi obveščevalne obdelave, groženj, podtikanj (omenjajo se prostitutke) in tajnega opazovanja s strani lokalnih naročnikov s ciljem diskreditacije. Zato naj bi Furlana obveščevalno ščitile tudi zahodne tajne službe, ki so prisotne v BiH.