"Tako ključne strateške točke investicije nismo spreminjali čez noč ali na skrivaj," so včeraj sporočili iz holdinga, ki ga vodi Borut Meh. Pri tem so "dopustili možnost, da so se različne interpretacije dela informacije pojavile zaradi premajhnega poudarka področju komuniciranja". Da bo blok 5 po letu 2015 bolj ali manj nehal delovati, čeprav je to v nasprotju z investicijskim načrtom, ki je podlaga za zaprtje finančne konstrukcije naložbe v blok 6, je že v sredo zanikal tudi direktor TEŠ Uroš Rotnik.

Iz dostopnih arhivov je razbrati, da obe družbi z najnovejšimi izjavami o bloku 5 zavajata javnost. Pred natanko tremi meseci so namreč iz HSE poslali sporočilo, v katerem so med drugim zapisali, da bo TEŠ z zgraditvijo bloka 6 s štirimi milijoni ton premoga do leta 2025 namesto sedanjih 3600 proizvedla 4700 gigavatnih ur električne energije na leto. Kako, je razvidno iz investicijskega načrta. Medtem ko naj bi okrog 3500 gigavatnih ur proizvajal blok 6, naj bi preostalih 1200 ur nastalo v bloku 5. Sporočilo za javnost, ki so ga iz HSE poslali po potrditvi investicijskega načrta v nadzornem svetu družbe, jasno omenja zaprtje prvih štirih blokov, pri čemer gradivo TEŠ razkriva, da naj bi vlogo hladne rezerve vsaj do leta 2016 opravljal blok 4.

Zakaj so v HSE naenkrat obrnili ploščo? V družbi odgovarjajo, da so v prvotnem sporočilu za javnost govorili o možnem razponu proizvodnje od 3500 do 4700 gigavatnih ur, kar ne drži. Da so tudi mesec dni kasneje še imeli resne načrte z delovanjem bloka 5, dokazuje tudi vloga za pridobitev okoljevarstvenega soglasja, ki jo je TEŠ poslala državni agenciji za okolje. Ta je namreč dovolila redno delovanje bloka 5, vendar le v primeru, če skupni izpusti ogljikovega dioksida (CO2) iz elektrarne po letu 2015 ne bodo presegli štirih milijonov ton.

Ker je to ob načrtovani proizvodnji električne energije iz obeh blokov bolj ali manj nemogoče, je zato na mestu domneva, da so se v TEŠ in HSE odločiti "ohladiti" blok 5 zaradi pritiska okoljevarstvenikov. To so včeraj posredno priznali tudi v HSE, saj so sporočili, da "so nedvomno tudi zadnje zahteve okoljevarstvenikov prispevale k temu, da smo prehod bloka 5 v hladno rezervo še bolj poudarili". Pri tem velja opozoriti, da so predstavniki okoljevarstvenih organizacij za odločitev, da bodo "ohladili" blok 5, izvedeli šele v torek, na samem forumu o šestem bloku.

Čeprav TEŠ zdaj ne bo treba vložiti več kot sto milijonov evrov v predelavo bloka 5, se bodo posledice najnovejše odločitve načrtovalcev 1,1 milijarde evrov vrednega bloka 6 merile v desetinah milijonov evrov. Poleg tega, da bo blok 5 očitno nehal delovati že po 36 letih, torej 13 let pred blokom 3, je TEŠ leta 2008 pri Siemensu za več kot 51 milijonov evrov kupil dve novi plinski turbini, ki bi morali po prvotnem investicijskem načrtu po zagonu bloka 6 delovati na petem bloku. Po istem načrtu sta bili turbini namenjeni modernizaciji bloka 5, zmanjšanju emisij CO2, znižanju cene električne energije in povečanju proizvodnje. Ključni namen obeh turbin naj bi bilo izboljšanje izkoristka bloka, ki pa so ga v Šoštanju le dobrih pet let po podpisu pogodbe s Siemensom že bolj ali manj odpisali.

Kljub temu so nam včeraj v HSE zatrdili, da bosta imeli plinski turbini s skupno močjo 84 megavatov po novem trojno vlogo. Poleg tega, da bosta proizvajali konično električno energijo v povezavi z blokom 6, bosta za Šaleško dolino zagotavljali tudi toplotno energijo, ko blok 6 ne bo deloval, pri čemer ni znano, po kakšni ceni, holding pa jih bo uporabljal tudi za sistemske storitve.

primoz.cirman@dnevnik.si