Bečan je že nekaj let najboljši športni plezalec v moški konkurenci ter pravzaprav razred zase, saj se edini ponaša s stopničkami na tekmah svetovnega pokala in tudi kolajno najbolj žlahtnega leska. Tako je bilo pravzaprav pričakovano, da so mu vnovič, že petič zapored, podelili laskavi naziv najboljšega športnega plezalca leta. V deseterici najboljših je končal sezono tako v težavnosti kot tudi v balvanih, vse skupaj pa mu je prineslo bronasto kolajno v kombinaciji svetovnega pokala.

Pri dekletih je konkurenca veliko bolj huda. Na tekmah svetovnega pokala so pravzaprav na svetovnem vrhu tri športne plezalke Maja Vidmar, Natalija Gros in Mina Markovič. Po tem ko je imela izjemno sezono Grosova in je prejela naziv športnice leta 2008, je letos ta naziv šel v roke Vidmarjevi, ki se je pred Grosovo ponašala s tem nazivom. Vidmarjeva je minulo sezono v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti končala na tretjem mestu in bila celo v igri za skupno zmago, a se na zadnji tekmi na domačih tleh v Kranju ni povsem izšlo po njenih načrtih. Sicer pa je zmagala na svetovnih igrah v Kaoshiungu, na svetovnem prvenstvu na Kitajskem pa bila bronasta.

Slovenska reprezentanca je v lanski sezoni s 16 uvrstitvami na stopničke poskrbela, da se je skupno število takšnih mest na največjih mednarodnih tekmah povzpelo malo nad 120.

Komisija za športno plezanje je obenem na nocojšnji slovesnosti v Grand hotelu Union v Ljubljani podelila še priznanji za vrhunske dosežke. Prejeli sta jih športni plezalki Natalija Gros in Nina Markovič. Podelili pa so tudi priznanja perspektivnim za rezultate na svetovnem mladinskem prvenstvu in evropski mladinski seriji ter za vzpone v naravnih plezališčih. Ta priznanja so prejeli Jernej Kruder, Ana Ogrinc, Gašper Pintar, Urban Primožič, Jure Raztresen in Domen Škofic.