Fiat je v torek napovedal, da bo med 22. februarjem in 7. marcem zaprl italijanske tovarne. "Po pozitivnem zaključku leta 2009 so naročila v Italiji januarja drastično upadla in so celo nižje kot januarja leto poprej, ko je bil trg v resni krizi," svojo odločitev utemeljujejo v avtomobilskem proizvajalcu. "Pričakujemo, da se bo negativni trend nadaljeval, zato je nujno, da proizvodnjo prilagodimo povpraševanju," še pravijo.

Napoved je prišla dan po tem, ko je Fiat naznanil, da je lani na ravni skupine zabeležil 838 milijonov evrov izgube, potem ko je v letu 2008 ustvaril 1,7 milijarde evrov čistega dobička. Prihodek se je znižal za 16 odstotkov na 50,1 milijarde evrov, v podjetju pa so načrtovali, da se bodo iz rdečih številk izkopal že letos, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Poslovna odločitev Fiata je močno zmotila italijansko vlado Silvia Berlusconija. Italijanski minister za gospodarski razvoj Claudio Scajola je potezo označil za "neugodno", saj se Italija trenutno že bori z visokimi stopnjami brezposelnosti. Prav tako bodo italijanska vlada, Fiat in sindikati na sestanku v petek razpravljali o napovedanem zaprtju Fiatove tovarne na Siciliji, zaradi česar bi lahko po letu 2011 brez dela ostalo 1600 delavcev. Sindikati so zato napovedano začasno zaustavitev proizvodnje označili kot izsiljevanje.